Tiotusentals arga danskar demonstrerade mot inställd helgdag: ”Svineri”

Demonstrationen i Danmark. Foto: Kauey CC BY-SA 4.0
  • Måndag 6 feb 2023 2023-02-06
E-post 0

Regeringens planer att slopa en helgdag väcker vrede i Danmark. På söndagen samlades tiotusentals människor i Köpenhamn för att protestera beslutet.
– Jag tycker att det är svineri att man vill ändra en helgdag, säger demonstranten Oliver Thomasen till DR.

Helgdagen i fråga är stora bönedagen (Danska: store bededag), som äger rum den fjärde fredagen efter påsk.

Trots att ursprunget till helgdagen sträcker sig ända bak till 1600-talet har statsminister Mette Frederiksens regering nu kommit med ett lagförslag om avskaffa den.

Anledningen till förslaget är att regeringen vill få danskar att jobba mer för att på så sätt öka skatteinkomsterna till att finansiera en upprustning av försvaret.

Förslaget kommer efter att landet tidigarelagt sina planer på att kunna möta Nato-målet om att spendera två procent av landets BNP på försvaret. Planen är nu att kunna leva upp till det målet 2030, rapporterar Reuters.

Men förslaget att avskaffa helgdagen väcker vrede i Danmark och på söndagen samlades tiotusentals personer i huvudstaden för att protestera mot regeringens planer.

– Ta det förslaget från bordet. Uppmana trepartsförhandlingar så att vi tillsammans kan lösa det här problemet istället för att envist – som drottningen skulle säga – hålla fast vid att det här är vad vi sa att vi skulle göra och sedan göra det, säger Lizette Risgaard, ordförande för den danska fackföreningsrörelsens huvudorganisation, till DR.

Enligt fackföreningsrörelsen som arrangerade demonstrationen var 50 000 personer på plats för att protestera mot regeringens planer. Den siffran har emellertid inte bekräftats av Köpenhamnspolisen.

Läs även: Bah Kuhnke (MP) i debatt om migrationen till EU: ”Tio tusen tyska bögar”

Läs även: Danmarks invandringsminister Tesfaye (S): ”Jag vill bara svenskarna allt gott”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag