Tjänsteman blir könsneutral tjänsteperson i Strömstad

Marielle Alvdal. Foto: Skärmdump från Youtube
  • Tisdag 14 sep 2021 2021-09-14
E-post

STRÖMSTAD Tjänstemän ska hädanefter kallas tjänstepersoner i Strömstad efter att Feministiskt initiativ fått igenom ett förslag i kommunfullmäktige, rapporterar P4 Väst. Tanken är att kommunen blir mer inkluderande med ett könsneutralt språkbruk.

Enligt kommunfullmäktiges beslut ska ordet tjänsteman ersättas med det mer könsneutrala tjänsteperson i alla kommunens dokument före mandatperiodens slut.

– Vi tycker att kommunens dokument bör vara könsneutrala, säger Marielle Alvdal (Fi) till P4 Väst.

– Exempel på icke-könsneutralt språk är om det står om ordföranden att ”han” gör något. Men eftersom kvinnor också kan vara ordförande i Strömstad, i alla fall i teorin, så är ”hen” eller ”vederbörande” bättre uttryck som inte exkluderar kvinnor eller personer med annan könsidentitet.

Enligt Marielle Alvdal har Strömstad inte haft någon kvinnlig ordförande ”sedan man började dokumentera år 1862”.

Ett annat exempel på könsneutralt språk är alltså benämningen tjänsteperson.

– Riksdagen har föregått med gott exempel och bytt riksdagsman till dagens riksdagsledamot. Inkluderande kommuner kommer att inse att många tjänstepersoner är kvinnor och inse att man vill använda det inkluderande begreppet.

Läs även: Talibanerna inför könsseparerad undervisning

Läs även: Våldtog tonårsdottern: ”Jag trodde att det var min fru”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag