Talibanerna inför könsseparerad undervisning

Foto: Wikipedia.org / Nitin Madhav (USAID)
  • Måndag 13 sep 2021 2021-09-13
E-post

KABUL Talibanerna kommer tillåta kvinnor att utbilda sig i Afghanistan, även på högskolenivå. Men då ska utbildningen vara könsseparerad och kvinnor ska ha särskilda regler för klädsel, säger Afghanistans utbildningsminister Abdul Baqi Haqqani på en pressträff.

När talibanerna senast hade makten i Afghanistan mellan 1996 och 2001 fick flickor och kvinnor ingen utvisning överhuvudtaget.

Efter att talibanerna drevs från makten av den USA-ledda koalition som sedan ockuperade landet mellan 2001 och 2021 har det talibanska motståndet mot utbildning för kvinnor fortsatt.

År 2012 sköts utbildningsaktivisten Malala Yousafzai i huvudet av en talibansk terrorist i Pakistan. Följande år fick  Yousafzai nobels fredspris.

Nu meddelar talibanernas utbildningsminister Abdul Baqi Haqqani på en pressträff att kvinnor kommer få studera, inklusive på högskolenivå, men att utbildningen ska ske könsseparerat och att viss klädsel är obligatorisk, rapporterar AP.

– Vi kommer inte tillåta pojkar och flickor att studera tillsammans. Vi kommer inte tillåta samundervisning, säger Haqqani enligt AP.

Talibanerna har i en charmoffensiv mot västmedier sagt att deras nya regim ska var mer ”inkluderande” än man var under Mulla Omars styre vid sekelskiftet och att kvinnor kommer få ta större plats i samhället, och Haqqani upprepade under pressträffen att de nya talibanerna inte kommer återgå till situationen för tjugo år sedan.

– Vi kommer börja bygga på det som existerar idag, säger Haqqani enligt AP

Talibanerna har redan samarbetat med USA i kampen mot den lokala grenen av IS som låg bakom terrorattacken mot Kabuls flygplats i augusti. Samtidigt får talibanernas nya regering kritik av USA för att man inte har några kvinnliga ministrar och för att vissa ministrar har terrorkopplingar.

Läs även: Talibanerna blir ny amerikansk allierad i kampen mot terrorismen

Läs även: USA:s kritik mot talibanregeringen: Inga kvinnliga ministrar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag