Tog en kvällspromenad – blev grovt misshandlad och filmad av ungdomsgäng

  • Lördag 7 jan 2023 2023-01-07
E-post

Den 49-årige mannen tog en kvällspromenad i Oskarshamn medan han lyssnade på en podcast i hörlurar. Plötsligt slogs han i bakhuvudet med en flaska, och överöstes sedan med sparkar av fyra ungdomar i övre tonåren, som dessutom filmade misshandeln. Nu döms de för grov misshandel – men bara en i gänget döms till fängelse.

Ungdomsgänget, som är från Hultsfred, är i Oskarshamn lördagen den 8 oktober, och är på väg att köra hem när en i sällskapet föreslår att de ska ”banka på någon” slumpmässigt utvald person.

Flera i sällskapet tycker det är en utmärkt idé, och de kör runt tills de passerar den 49-årige mannen som är ute på sin kvällspromenad.

Läs även: Pappa grovt misshandlad inför sin familj efter bråk mellan barn på badhus

”Han där” utbrister en i sällskapet, och fyra ur gänget hoppar ut ur bilen och går till angrepp mot den inte ont anande mannen bakifrån, först med en flaska som de slår i hans huvud, sedan med ett slag i ryggen.

När mannen ligger på marken börjar en av ungdomarna filma medan de andra överöser honom med sparkar, allt medan de skriker ”dräng”, som blivit en populär förolämpning i svenska raptexer. Minst en spark träffade mannen i huvudet.

Det hela pågår i några sekunder, och när det är över återvänder gärningsmännen till bilen, vars förare kör dem från platsen.

Den som filmade misshandeln beskriver senare i förhör sina kamrater som ”uppspelta” i bilen, som att de blivit ”hajpade” och ”fått en kick” av överfallet.

Offret är kvar på platsen, och kan ringa 112. Flera medlemmar av en familj som bor i närheten bevittnar delar av händelseförloppet och kan vittna till polis.

Filmen på misshandeln läggs först upp på appen TikTok, men tas snabbt bort då den bryter mot plattformens regler. Istället skickas filmen runt mellan ungdomarna på Snapchat, och kan därmed tas från en av deras telefoner av polis.

Kalmar tingsrätt dömer nu de fyra av ungdomarna för grov misshandel, medan den fjärde, som körde bilen, döms för medhjälp till grov misshandel.

Då två av de för grov misshandel dömda ungdomarna är under 18 år när brottet begås döms de till ungdomsvård. En av dem döms även för våldsamt motstånd vid en separat händelse.

Den tredje har just fyllt 18 år och döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 240 timmar. Hade rätten beslutat för fängelse hade 11 månader dömts ut.

Kalmar tingsrätt motiverar att 18-åringen slipper fängelsestraff med att han samarbetat med polis under utredningen och inte var drivande i varken planeringen eller utförandet av dådet.

Hans ”agerande framstår mer som ett utslag av ungdomligt oförstånd i en situation med upplevt socialt tryck från kamraterna än som ett uttryck för illvilja” skriver tingsrätten, som även konstaterar att 18-åringen har ordnade hemförhållanden och att ett fängelsestraff skulle riskera att allvarligt skada hans fortsatta utveckling.

Den fjärde som döms för grov misshandel, Jonn Pouttu, är 19 år gammal och den enda som döms till fängelse, i ett år och 6 månader. Pouttu var enligt kamraternas vittnesmål drivande i överfallet, som han även inledde genom att slå mannen i bakhuvudet med en flaska.

Gängets förare, som är 19 år gammal, döms till villkorlig dom och 100 dagsböter på 300 kronor. Liksom 18-åringen beskrivs han som samarbetsvillig och ångerfull.

De dömda ska även betala skadestånd på sammanlagt 20 000 kronor solidariskt till brottsoffret.

Läs även: Hemtjänstpersonal misshandlades grovt i Mariefred

Läs även: Ukrainska flyktingbarn misshandlades av arabgäng – ”skrek att vi skulle åka hem”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag