Tommie Lindhs våldtagna vän: ”Jag vill verkligen veta varför polisen inte kom”

Foto: Privat
  • Måndag 26 okt 2020 2020-10-26
E-post 2617

Hon blev våldtagen av en knivbeväpnad man som hotade att döda henne och hennes vän Tommie Lindh, som vid tillfället låg och sov. Efter den första våldtäkten ringde hon polisen, som avfärdade hennes samtal och inte skickade någon patrull förrän efter en och en halv timme. Då hade Tommie Lindh knivhuggits till döds, och hon själv blivit våldtagen för andra gången. 

Nu berättar hon om mardrömsnatten för SVT Västernorrland, och vill ha svar på varför polisen inte reagerade snabbare.

Läs även: Tommie Lindhs mördare döms till livstids fängelse

– Jag vill verkligen veta varför polisen inte kom. Jag vill veta varför de inte trodde på mig för om dom hade kommit hade allt kunnat vara annorlunda, säger flickan, som vill vara anonym, och fortsätter:

– Då hade den andra våldtäkten inte inträffat och Tommie hade fortfarande varit i livet. Då skulle han vara hemma nu, spela spel och dricka mjölk och äta bullar som han brukade göra, säger hon.

Det första larmsamtalet till polisens regionsledningscentral i Umeå görs av flickan vid 06:38 och pågår i över nio minuter. Den våldtagna flickan uppger adressen flera gånger och ber dem att vara snälla och skynda sig.

Men polisens operatör, som saknar lokalkännedom om Härnösand, lyckas inte lokalisera adressen och bedömer inte larmet som ”troligt”, en bedömning som får fruktansvärda konsekvenser.

Först när den lokala polispatrullen i Härnösand får veta om dramat över en timme senare och larmas kommer hjälpen. Men då är det för sent.

Kammaråklagare Stina Sjöqvist, som ledde förundersökningen, säger till SVT att det är en gåta varför den unga kvinnan inte blev trodd. Hon har hört larmsamtalet flera gånger och tycker att uppgifterna som framkom var tydliga.

– Ringer man till polisen och säger att man har en knivbeväpnad man i lägenheten som man vill ha därifrån så förutsätter man att polisen kommer, säger Sjöqvist till SVT.

Benny Rinnström, chef för RLC i Nord och Jonas Hysing, chef för polisens nationella kontaktcenter, vill inte kommentera varför de avfärdade flickans larmsamtal till SVT. Händelsen har anmälts till polisens avdelning för särskilda utredningar och ska granskas.

Flickans våldtäktsman och Tommie Lindhs mördare Abubaker Mohamad Awad, 23 år gammal sudanes som fått svenskt medborgarskap, dömdes av Ångermanlands tingsrätt till livstids fängelse för mord, försök till grov misshandel, grovt olaga hot, våldtäkt och grov våldtäkt.

Läs även: Tommie Lindhs föräldrar: ”Vår son ska inte bli en siffra i statistiken – glöm inte Tommie”

Läs även: Förundersökningen visar att åklagaren ljög om Tommie Lindh

Utskriften från flickans inringningar till ledningscentralen och anteckningar från samtalet visar hur operatören nedvärderade faran.

Läs hela samtalet mellan flickan, Tommie Lindh, SOS Alarm och polisens ledningscentral i Umeå.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag