Toppar inom Centerns ungdomsförbund: ”Legalisera polygami”

Annie Lööf. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 11 okt 2017 2017-10-11
E-post 1112

STOCKHOLM Det är inte bara vissa muslimer som vill tillåta polygami i Sverige, även liberaler, bland annat hemmahörande i Centerpartiets ungdomsförbund CUF, vill också göra.
”Vissa hävdar att om vi tillät polygama äktenskap, så kommer människor bli tvingade att gifta sig med flera personer. Men då vill vi svara; varför då? Det förekommer inte att homosexuella tvingas att gifta sig sedan de faktiskt fick, första maj 2009”, skriver representerar för CUF i en debattartikel från 2016.

Islamologen, debattören och förskolläraren, Suad Muhamed tycker att månggifte, eller snarare, rätten för män att gifta sig med fler kvinnor, borde legaliseras i Sverige. Det finner hon stöd för i koranen.

Hon tycker däremot inte att kvinnor borde ha samma rätt som män, att kunna gifta sig med flera partners.

– Nej, det vanliga och naturliga i mänskligheten är att en kvinna bara vill ha en man. Om en kvinna vill ha fler män, då blir man kallad annat. Den titeln vill man inte ha, säger Suad Muhamed till SVT.

LÄS ÄVEN: Islamolog och debattör: ”Tillåt månggifte i Sverige!”

Men det är inte bara vissa muslimer som vill införa månggifte i Sverige. Även liberaler, bland annat hemmahörande i Centerpartiets Ungdomsförbund CUF, kämpar för att legalisera polygami.

Så sent som den 26 juni 2016 skrev de två CUF-medlemmarna Hugo Pringle, Vice Ordförande för CUF Helsingborg och Caroline von Seth, Distriktsstyrelseledamot i CUF Storstockholm, att månggifte borde legaliseras.

I debattartikeln rubricerad ”All kärlek är bra kärlek – legalisera polygami”, publicerad på Nyheter24, skriver de:

”Vissa hävdar att om vi tillät polygama äktenskap, så kommer människor bli tvingade att gifta sig med flera personer. Men då vill vi svara; varför då? Det förekommer inte att homosexuella tvingas att gifta sig sedan de faktiskt fick, första maj 2009”, resonerar de två liberalerna.

Nyheter Idag har ringt CUF för att se om detta är något som hela organisationen står bakom. Vi får prata med Max Berg, CUF:s pressekreterare. Han säger att han sitter lite dåligt till och lovar att ringa efter 15 minuter. Max Berg ringer inte inom 20 minuter. Vi söker fortfarande CUF för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag