Tovatt (MP): ”Köp aldrig aldrig aldrig Pågen”

Foto: JakhashviliGaga/CC BY-SA 4.0 / News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Lördag 20 aug 2022 2022-08-20
E-post 784

Tänkte du köpa ett stycke bröd till frukosten? Köp i så fall inte Pågen. Den uppmaningen kommer från Miljöpartiets avgående riksdagsledamot Lorentz Tovatt.

Det är i en serie tweets som Tovatt går till angrepp mot brödjätten och dess vd Anders Carlsson Jerndal, som han kallar för ”riksclownen”. Han refererar även till en tidigare ”rant” om honom där han anklagar vd:n för politiskt fulspel.

Tovatt kommer sedan med brödtips till sina följare där han uppmanar dem att nobba Pågen och föreslår att man köper Polarbröd istället.

Läs även: Pågens VD om elkrisen: ”Varför inte bygga ut kärnkraften i stället?”

Miljöpartistens utspel kommer efter att Pågens vd låtit sig intervjuas av Dagens Nyheter. I intervjun pratar Carlsson Jerndal om de rekordhöga elpriserna i södra Sverige och vad de innebär för svensk livsmedelsindustri.

– Det är ett väldigt allvarligt läge för svensk livsmedelsindustri. Våra kostnader har femdubblats sedan förra hösten, säger han till tidningen.

– Det är sommar, låg energiförbrukning, men de högsta energipriserna någonsin. Hur kommer det då att se ut i höst och vinter?

Sedan vintern har Pågen behövt höja sin priser som kompensation för de stigande elkostnaderna. Brödjättens bagerier är belägna i Malmö och Göteborg som tillhör de prisområden där elpriset är som högst – Elområde 4 och Elområde 3.

– Vår lokalisering i södra Sverige gör att vi behöver kompensera mer för kostnadsökningarna än man behöver norröver. Tyvärr landar kostnaderna till sist hos konsument, säger Carlsson Jerndal till DN.

Polarbröd – som Tovatt rekommenderar – har sina bagerier i de norrländska orterna Älvsbyn, Bredbyn och Umeå. Där är elpriset betydligt lägre, vilket påpekas av en del Twitteranvändare.

I intervjun kommenterar Carlsson Jerndal också Svenska Kraftnäts besked om att elen kan komma att tillfälligt stängas av korta stunder för vissa elkonsumenter i södra Sverige kommande vinter.

– Det är fullkomligt obegripligt att vi kan ha en sådan diskussion i ett i-land. Det är ett myndighetshaveri utan dess like, säger han.

Läs även: Elbrist stoppar Pågens utbyggnad: ”Något man hör talas om i u-länder”

Läs även: Tovatt (MP) lämnar politiken – vill inte ”bli för bitter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag