Tre invandrare gripna i Tyskland – misstänks ha planerat islamistisk terrorattack på ”otrogna”

Foto: Twitter/NDR
  • Torsdag 31 jan 2019 2019-01-31
E-post 210

TYSKLAND Tre muslimska män från Irak greps på onsdagen i delstaten Schleswig-Holstein i norra Tyskland misstänkta för förberedande av en terrorattack. Männen drevs av islamistiska motiv uppger åklagare, enligt Deutsche Welle.

Två 23-åringar, Shahin F och Hersh F, och en 36-åring, Rauf S, samtliga irakiska medborgare, greps i en gryningsräd på onsdagsmorgonen. Då hade polis spanat och utrett dem i en månads tid, uppger tysk polis. Enligt Der Spiegel så har männen fått uppehållstillstånd som flyktingar i Tyskland.

Läs även: Heberlein: Lär av Finland – dags för svenska politiker att värna samhällskontraktet

Nu är två av männen misstänkta för att ha byggt en bomb med hjälp av krut från fyrverkeripjäser medan den tredje är misstänkt för medhjälp i terrorplanerna.

”Enligt vad som framkommit hittills så hade inte de misstänkta ännu valt ut en specifik måltavla för sin attack”, uppger den tyska federala åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Männen hade redan utfört sprängtester uppger den tyske inrikesministern Horst Seehofer.

De två 23-åriga männen hade enligt polisen laddat ner instruktioner för att göra en bomb från internet och även försökt beställa elektronik till en bombutlösare från Storbritannien. Ett inköp som brittiska myndigheter lyckades stoppa.

De två hade också tankar på att köpa en pistol med hjälp av 36-åringen. Men man övergav de planerna för att det blev för dyrt och riktade i stället in sig på att genomföra en terrorattack med ett fordon, uppger åklagare.

I början av året började Shahin F att ta körlektioner för lastbil.

– (De bestämde sig i slutet av 2018) för att genomföra ett islamistiskt motiverat terrorattentat i Tyskland, säger en åklagare.

Det är oklart om de två 23-åringarna och 36-åringen har någon koppling till någon terrororganisation.

Enligt Der Spiegel har männen fått assistans via den krypterade messenger-appen Telegram av en ännu okänd person. Männen började planera sin attack efter att de kom till Tyskland hösten 2015.

En av de misstänkta ska enligt Der Spiegel också ha sagt att han ville att attacken skulle slå mot så många ”otrogna” som möjligt. Men inga barn.

Polisen har gjort flera razzior i andra delar av Tyskland men inga ytterligare gripanden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag