Tro och solidaritet föreslår en ”antirasistisk miljard” – per år

Bild: James Eades/Unsplash
  • Tisdag 27 jul 2021 2021-07-27
E-post

Socialdemokrater för tro och solidaritet föreslår att regeringen avsätter en ”antirasistisk miljard” årligen till föreningslivet som ska ”bekosta projekt i civilsamhället som syftar till att bekämpa rasismen i vardagen”. Det skriver ordförande Sara Kukka-Salam och vice ordförande Jesper Eneroth i en debattartikel i Göteborgsposten.

Kukka-Salam och Eneroth menar att rasismen ökar i Sverige, vilket bidrar till en segregation och diskriminering som ”utgör ett allvarligt hot mot många svenskars möjligheter att förverkliga sina livschanser och delta i samhället på lika villkor”. Dessutom försvåras ”den offensiva, inkluderande och välkomnande integrationspolitik som Socialdemokraterna vill föra”.

Läs även: Så blev Svenska kyrkan Israelfientlig: ”Profan socialistisk ideologi”

”Under 2015 när Sverige i en historisk bragd hjälpte ett rekordstort antal människor på flykt lutade sig samhället tungt mot de civila aktörerna. När det nu kommer till att motverka vardagsrasismen finns det återigen ingen som är så väl skickad att göra detta som de ideella krafterna” skriver Kukka-Salam och Eneroth.

Därför föreslår de att ”regeringen bör avsätta en årlig ”antirasistisk miljard” i öronmärkta pengar som genom en vanlig ansökningsprocedur ska gå till att bekosta projekt i civilsamhället som syftar till att bekämpa rasismen i vardagen”.

Socialdemokrater för tro och solidaritet är ett inflytelserikt förbund i Socialdemokraterna, med medlemmar som Carin Jämtin och Ibrahim Baylan. År 2014 hade Socialdemokraterna ett trettiotal riksdagsledamöter som var medlemmar i Tro och solidaritet.

Förbundet är en stödorganisation till Ship to Gaza och har varit inblandat i ett flertal kontroverser som gäller islamism. År 2005 bjöd förbundet, som då hette Broderskapsrörelsen, in Hamas-ideologen Azzam al-Tamimi som föreläsare till ett seminarium.

2013 förordade Tro och solidaritet Omar Mustafa, dåvarande ordförande för Islamiska förbundet, till Socialdemokraternas partistyrelse. Mustafa tvingades lämna partistyrelsen och S på grund av kopplingar till islamister, antisemiter och homofober.

2014 försvarade Tro och solidaritet Miljöpartiets Mehmet Kaplan, dåvarande bostadsminister, mot kritik från Nalin Pekgul (S). Senare tvingades Kaplan avgå på grund av samröre med islamister.

På senare år har företrädare för Tro och solidaritet bland annat anklagat terrorforskaren Magnus Ranstorp för att vara anti-muslim, försvarat studieförbundet Ibn Rushd och jämfört mord på poliser med arbetsplatsolyckor.

Läs även: DEBATT: Politiker utan ryggrad och förstånd har delat ut våra skattepengar till islamisterna

Läs även: Löfvens nya kärnväljargrupp – utrikes födda: ”Överhängande risk att S blir ett rent bidragsparti”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag