Trots grannländernas beslut – inga stängda skolor i Sverige

Anders Tegnell. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 12 mar 2020 2020-03-12
E-post 2203

Danmark, Norge, Polen och nu senast Litauen gör det. Men i Sverige ska skolorna fortsatt hållas öppna anser Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell. – Här gäller det verkligen att ha stor fingertoppskänsla om ska göra något sådant, säger han till SVT Nyheter.

Allt fler människor är oroliga över att själva drabbas av coronaviruset när smittspridningen nu sker inom Sverige samtidigt som sjukhus får en allt mer ansträngd situation. Danmarks statsminister Mette Frederiksen förklarade igår på en presskonferens att landet nu i praktiken stängs ner, just för att hindra smittspridning. Därmed ska danska skolbarn inte längre gå till skolan.

Samma beslut har tagits av Norge. Och på andra sidan Östersjön har både Polen och nu Litauen beslutat att stänga ner skolor, just för att hindra smittspridning. Men i Sverige finns inga sådana planer, förklarar statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

– Att stänga skolor är en väldigt komplicerad fråga. Det händer väldigt mycket när man stänger skolor. Sjukvården blir av med personal, många samhällssektorer blir av med personal. Vad man gör med smittspridningen är väldigt oklart. Det finns väldigt mycket studier på det här och influensan har genom tiderna visat att detta har väldigt liten effekt, säger han.

Han utesluter inte att stängda skolor kan ge en effekt, men han menar att det ska ske vid rätt tillfälle. Görs det för tidigt, eller för sent, får det negativa effekter, menar han.

– Här gäller det verkligen att ha stor fingertoppskänsla om man ska göra något sådant.

När SVT frågar vad som krävs för att även Sverige ska stänga skolor svarar Tegnell att det ”skulle krävas rätt mycket”.

– Det skulle krävas rätt mycket som jag ser det just nu. Eftersom erfarenheterna är så tveksamma. Vi får signaler från sjukvården att när de hör talas om detta blir de djupt oroliga med en gång för de vet hur mycket personal som kommer försvinna från deras verksamhet. Det gör att då kan vi inte bedriva någon vettig verksamhet där och det blir sämre för samhället om vi hamnar där.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus förklarade nyligen på en presskonferens att han är djupt oroad över att flera länder inte gör tillräckligt för att stoppa smittspridningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag