Trots kritiken – Reinfeldt väljs till ny fotbollsordförande

Fredrik Reinfeldt under "Öppna era hjärtan"-talet. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0.
  • Lördag 25 mar 2023 2023-03-25
E-post

Efter mycket om och men står det nu klart att Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt tar över som ny ordförande för Svenska fotbollsförbundet. Detta efter att den slutgiltiga omröstningen avgjordes på lördagens årsmöte.

I valet fick Reinfeldt 143 röster medan hans enda kvarvarande motståndare Lars-Christer Olsson fick 111. Det betyder att han får förtroendet som ordförande för SvFF de kommande två åren.

– Det har varit en lång process. Man skulle kunna säga gedigen. Jag vill särskilt rikta mig till Lars-Christer Olsson, som fick ett stort stöd här idag. Jag vill rikta min respekt till det arbete som Olsson har har utfört för svensk och internationell fotboll, säger Reinfeldt enligt SVT.

Läs även: Rasar mot Reinfeldt i fotbolls-strid: ”Gammasovjetisk idé”

Efter att Caroline Waldheim dragit tillbaka sin kandidatur den 13 mars var Lars-Christer Olsson – med meriter som generalsekreterare för både det europeiska fotbollsförbundet Uefa och Svensk Elitfotboll – den enda kvarvarande motståndaren till Reinfeldt. Men han lyckades inte besegra den forne statsministern.

Reinfeldt var även valberedningens förslag till ny ordförande för förbundet. Trots det har han under processen kritiserats för att inte att ha någon erfarenhet av arbete inom fotbollen, vilket står i bjärt kontrast mot veteranen Lars-Christer Olsson.

– För att vara uppriktig, jag kan inte förstå hur valberedningen kom fram till att förorda Fredrik Reinfeldt och att en stor del av fotbollsrörelsen skulle stå bakom Reinfeldt, sade Robert Lindström, ordförande i Norrbottens Fotbollförbund, till Aftonbladet efter valberednings nominering.

Fredrik Rakar, ordförande för den allsvenska fotbollsklubben Degerfors, var inne på samma linje.

– Det är ett skämt att då välja någon som aldrig sysslat med fotboll. Som aldrig suttit i någon styrelse i en fotbollsklubb. Det är makabert! Varför ta en kandidat som aldrig varit i det här sammanhanget. Och det tycker jag alldeles oavsett hans bakgrund, sade Rakar till Värmlands Folkblad innan valet.

Läs även: Trista beskedet för Reinfeldt – nobbas av Djurgårdens medlemmar: ”Fick inte gehör”

Läs även: Reinfeldt står fast vid sin invandringspolitik – tror resten av världen kommer följa efter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag