Reinfeldt står fast vid sin invandringspolitik – tror resten av världen kommer följa efter

Fredrik Reinfeldt under "Öppna era hjärtan"-talet. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0.
  • Tisdag 21 jun 2022 2022-06-21
E-post 1060

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt förknippas mer än någon annan med den stora invandringen till Sverige. Nu säger han i en intervju med Dagens Nyheter att han står fast vid att hans invandringspolitik har varit framgångsrik, och varnar för konsekvenserna av en mer restriktiv invandringspolitik.

– Bristen på tillit gör att vi börjar misstänkliggöra varandra och det driver isär människor. Bristen på tillit gör också att vi för mycket talar om säkerhet och repression. Vi kliver helt enkelt över i en världsbild och syn på människan som är misstänksam och tar som utgångspunkt att människor inte vill varandra väl.

Läs även: Reinfeldt får nytt toppjobb – kommer verka för mer arbetskraftsinvandring

Ett problem Reinfeldt pekar på är att sjunkande födelsetal gör att befolkningen minskar vilket i sin tur leder till en allt äldre befolkning.

– Än så länge har Sverige haft en växande befolkning men kombinationen med att stänga sitt land för människor som kommer från andra länder och lågt barnafödande blir sjunkande befolkningstal.

Reinfeldt är idag ordförande för Visita, en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, där han utsågs till ordförande i maj i år och efterträdde den tidigare C-ledaren Maud Olofsson.

Reinfeldt menar att det finns en felaktig bild av att de som invandrat till Sverige är oförmögna till att arbeta, men att medlemmarna i Visita visar på motsatsen.

– Våra medlemmar kan visa att vi ger dem jobb. Det är ju inte på statliga myndigheter de får jobb utan hos privata aktörer, säger Reinfeldt, som står fast vid att hans invandringspolitik har varit lyckad.

– Jag tycker inte att Sverige ska köpa bilden av att vi är det misslyckade exemplet. Tvärtom, vi är förmodligen det vägval som stora delar av den utvecklade delen av världen kommer att slå in på.

När Reinfeldt ska ge exempel på hur lyckad den svenska invandringspolitiken varit nämner han emellertid ingenting som har med invandring att göra.

– Jag vet ingen viktig och bra utvärdering av världen som inte de nordiska länderna toppar. Vi lever i mänsklighetens allra bästa tid. Vi glömmer bara bort det ibland.

– Men vi har aldrig varit så välutbildade, vi har aldrig haft en sådan förmåga att lösa mänsklighetens problem och vi har aldrig på samma sätt botat livshotande sjukdomar. Vi har egentligen den bästa kunskap vi kan ha för att orientera oss i de samhällsproblem som finns.

Den skenande våldsbrottslighet som följt på invandringen vill Reinfeldt inte kommentera.

– Det är med stolthet jag konstatera att Visitas medlemmar anställer tusentals människor ur de här utsatta områdena. Att visa på något som fungerar, som är verkstad, det är det viktigaste, säger han som svar på en fråga om dödsskjutningarna.

Läs även: Skrev ”Öppna era hjärtan” – besviken på Reinfeldt: ”Hans arv jag försöker föra vidare”

Läs även: Ulf Adelsohn sågar Reinfeldt – får mothugg av Moa Berglöf

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag