Trump kommer tvinga universitet att respektera yttrandefriheten

Foto: Flickr/Gage Skidmore
  • Onsdag 6 mar 2019 2019-03-06
E-post 213

WASHINGTON DC President Trump ska signera ett dekret som tvingar högskolor och universitet att respektera yttrandefrihet för att få bidrag till forskning. Men förslaget får kritik – för att det inte respekterar yttrandefriheten. 

En nytt dekret från vita huset ska göra stöd till yttrandefrihet till ett villkor för federala bidrag till högskolor och universitet, sade president Trump i ett tal på Conservative Political Action Conference på lördagen, rapporterar Washington Post.

– Om de vill ha våra pengar, och vi ger dem miljarder, måste de låta personer som Hayden och många andra fina unga människor, och gamla människor, tala, sade Trump.

Därefter bjöd Trump upp Hayden Williams på scenen. Williams är en ung konservativ som nyligen attackerades när han representerade en konservativ organisation på University of California.

Trump sa att han skulle underteckna dekretet ”snart” men sade inte om det redan existerar ett utkast.

Läs även: Trump ger gränstrupperna rätt att använda dödligt våld: ”OK”

Den federala regeringen i Washington fördelar mer än 26 miljarder dollar varje år till amerikanska högskolor och universitet till forskning. Större delen av bidragen går till projekt åt Pentagon, NASA och amerikanska departement för jordbruk, energi och sjukvård.

Trumps förslag är inget nytt, säger Cynthia Miller-Idriss, professor i utbildning vid American University, till Washington Post.

– Den federala regeringen har en historia av att kräva att universitet gör vissa saker för att få federala bidrag till forskning, säger Miller-Idriss, och ger som exempel att man ställt krav på etiska riktlinjer för studier som involverar mänskliga försökspersoner.

Läs även: Anklagar Trump för lögner och brott – läs Cohens vittnesmål

Andra menar att Trumps dekret kan stå i strid mot den amerikanska konstitutionens första tillägg – som ska garantera att staten inte inskränker yttrandefrihet.

– Någon måste besluta om vilka universitet som inte stöder yttrandefrihet. Någon grupp av tjänstemän i Washington – eller ännu värre, politiskt tillsatta – skulle titta på anklagelser om diskriminering av yttrandefrihet på diverse högskolor och universitet och stämplat dem som acceptabla eller inte i förhållande till yttrandefriheten. Och det innebär statlig inblandning i yttrandefrihet, säger Catherine Ross, professor i konstitutionell lag vid George Washington University, till Washington Post.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag