Trumps varning till den iranska regimen: ”Sluta döda ert stora iranska folk!”

Foto: Pentagon/Dominique A. Pineiro
Foto: Pentagon/Dominique A. Pineiro
  • Söndag 12 jan 2020 2020-01-12
E-post

Protester har brutit ut i Iran mot regimen efter erkännandet att ett civilt flygplan sköts ned av iransk militär. USA:s president Donald Trump har gått ut med sitt stöd till demonstranterna på Twitter, och varnar också den iranska regimen för att använda våld.

Efter den Iranska regimens erkännande att de sköt ned ett ukrainskt flygplan har protester brutit ut i Iran. 176 människor avled när planet sköts ned, av vilka 17 var hemmahörande i Sverige.

På lördagen ska demonstranter i huvudstaden Teheran ha krävt regimens avgång och kallat dem för ”lögnare”, då man länge förnekade nedskjutningen.

Läs även: Iran erkänner att man sköt ned planet: ”Ångrar djupt detta katastrofala misstag”

På lördag kväll gick USA:s president Donald Trump ut med ett twitterinlägg riktad till vad han kallade ”Irans modiga och lidande folk”. Trump skrev bland annat att ”vi följer era protester noga, och inspireras av ert mod”.

I ett följande twitterinlägg vände sig Trump till den iranska regimen, och krävde att människorättsgrupper ska få bevaka protesterna. ”Världen ser på!” avslutade Trump inlägget. De båda twitterinläggen på lördagskvällen översattes även till persiska.

På söndagen har protesterna fortsatt i Iran, rapporterar Reuters. Studenter vid ett universitet ska ha ropat att ”De ljuger om att Amerika är fienden, vår fiende finns här”.

Läs även: Ann Linde (S) i blåsväder efter uttalande om Irankraschen: ”Oförlåtligt”

Under de tidigare protesterna mot regimen i november dödades 1500 demonstranter enligt uppskattningar. På söndagen gick Donald Trump ut med ett twitterinlägg där han varnade regimen för att döda fler demonstranter.

”Till Irans ledare – DÖDA INTE ERA DEMONSTRANTER! Tusentals har redan dödats och fängslats av er och världen ser på. Viktigare än så, USA ser på. Sätt på internet igen och låt journalister löpa fritt! Sluta döda ert stora iranska folk!” skrev presidenten.

Även det inlägget publicerades i en persisk översättning.

Läs även: USA eliminerade Irans högste militäre ledare – Greider: ”Statsterroristiska nycker”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag