USA eliminerade Irans högste militäre ledare – Greider: ”Statsterroristiska nycker”

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Bilden är ett montage Foto: Samira Bouaou – The Epoch Times CC BY 2.0/SVT
  • Fredag 3 jan 2020 2020-01-03
E-post

BAGDAD Qasem Soleimani, ledare för de iranska Qudsstyrkorna och en av den iranske ledaren Ayatollah Khameneis närmaste män, har dödats av amerikanskt militärflyg tidigt på fredagen efter att president Donald Trump gav sitt godkännande till attacken. Nu rasar flera svenska vänsterdebattörer.

På order från president Donald Trump eliminerades Soleimani och ytterligare en iransk topptjänsteman när de befann sig på flygplatsen i Bagdad i Irak. Trump firade den lyckade operationen med att lägga ut en amerikansk flagga i en tweet.

Läs även: Ann Heberleins årskrönika: 2019 var året då den politiska kartan ritades om

Den 62-årige Soleimani har lett den iranska offensiven i Mellanöstern, där Iran bedrivit insatser genom olika associerade terrororganisationer eller militanta grupper. Exempelvis har Iran stött Hizbollah i Libanon och Iranvänliga styrkor i Irak och Syrien.

Soleimani var en av Irans andlige ledare Ayatollah Khameneis närmaste män. Khamenei har utlyst tre dagars landssorg och utlovat en omfattande hämnd mot de ansvariga.

 

På svenska sociala medier är reaktionerna blandade. Bland svenskiranier och exiliranier tas nyheten emot med glädje blandat med försiktig optimism. Riksdagsmannen Hanif Bali (M) konstaterar att Donald Trump plockat en ”större skalp än Baghdadi och Bin Ladin tillsammans”. I en kommentar längre ner skriver Bali att de som tjänar på att det nu kan bli en konflikt mellan USA och Iran är det iranska folket.

 

Samhällsdebattören och advokaten Nima Rostami, med iranska rötter, välkomnar Soleimanis frånfälle, som han beskriver som en av världens ondaste terrorister.

 

Det är inte bara svensk- och exiliranier som tar emot nyheten med glädje. Mellanösternkännaren Christer Sfeir utbrister på Twitter i ett fylkingst ”Äntligen!” En islamisternas Che Guevara med tusentals liv på sitt samvete, skriver Sfeir.

Bland svensk vänster är reaktionerna mer negativa. Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten (fristående socialdemokratisk) tycker att USA ägnar sig åt statsterrorism.

Läs även: Greider jämför Iran och USA oemotsagd i Sveriges Radio: ”Två skurkstater”

Läs även: Kartläggning: Tung vänsterdominans i SR:s ”Godmorgon, världen!”-panel – Greider mest inbjuden

Riksdagsledamoten Ali Esbati (V) rasar mot USA:s aktion.

”Flagrant brott” och ”vettlös handling”, dundrar Esbati på Facebook.

Socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritets politiske sekreterare Mattias Irving stämmer in i kritiken.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag