Trygghetsvärd hotades av gäng – fick inget stöd av kommunen

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 30 okt 2019 2019-10-30
E-post 521

UPPLANDS-BRO Jonas Ekdal förföljdes av ett ungdomsgäng när han arbetade som trygghetsvärd i Upplands-Bro. När han kontaktade kommunen om problemet fick han svar att borde nattvandra mindre, rapporterar Mitt i. 

Jonas Ekdal anställdes som trygghetsvärd i Upplands-Bro kommun 2017, och nattvandrade på helgkvällar i Kungsängen, Brunna och Bro. Men ett gäng gillade inte att vuxna nattvandrare störde deras verksamhet och började punktmarkera Jonas.

– Det började med att att det var vissa ungdomar som gick runt här där vi bor, på baksidan, de tittade in, och sen även här på framsidan, berättar Jonas för Mitt i och pekar ut genom köksfönstret i sitt hem i Bro.

Läs även: Kommunalråd till angrepp mot SD efter att nattvandrare slagits ned och rånats

En morgon hade däcken på hans bil punkterats.

  Jag pratade med polisen. De frågade om jag ville göra en anmälan, men jag visste inte vem det var som hade gjort det. Jag hade ju inte sett dem, men jag visste vem det var som rörde sig kring vår lägenhet, säger Jonas.

Jonas ringde till kommunen och berättade att han fått punkterade bildäck och att han sökts upp i sitt hem av ungdomsgäng. Svaret blev en besvikelse.

– Det enda jag fick till svar var ”ja, det är ju tråkigt, du kanske inte skulle vandra så mycket”, säger Jonas.

Jonas försökte vid flera tillfällen ta upp problemet med kommunen – utan resultat.

– Till slut kände jag bara, nej det här vill jag inte hålla på med. Skulle jag bli misshandlad, eller att de hoppar på min sambo, eller något utav mina barn, så kommer jag inte få hjälp av kommunen, säger Jonas.

Enligt Jonas handlar det om ”ungdomar som drar runt i Bro och skrämmer upp folk”.

– De håller på med droghandel, rånar och misshandlar. Det är allmänt känt att de håller på runt om kring här, och flera av dem är ju dömda också, men det verkar ju inte bita på dem, så att de slutar, vilket är jävligt tråkigt. För många av ungdomarna är ju bra killar, det går ju att prata med dem, säger Jonas.

Men Jonas skulle inte gå tillbaka till arbetet som trygghetsvärd om han blev tillfrågad av kommunen.

– Jag skulle säga nej, med tanke på hur de har behandlat mig tidigare, säger Jonas.

Läs även: De misshandlade småbarnspappan – våldsamma skurkar som sluppit hårda straff

Läs även: Småbarnspappa misshandlades av ungdomsgäng – ingen vågade vittna

Karl Öhlander, strategi- och förnyelsechef i Upplands-Bro kommun, säger till Mitt i att kommunens bemötande av Jonas ” låter absolut inte bra”.

– Hamnar man i en sån här situation med sin arbetsgivare, oavsett om man är trygghetsvärd, eller någonting annat, så måste närmaste chef ta det på största allvar naturligtvis, säger Öhlander.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag