Tucker Carlsons återkomst – ska fortsätta showen på Twitter

Bild: Faksimil Twitter
  • Onsdag 10 maj 2023 2023-05-10
E-post 0

”Vi är tillbaka” skriver den amerikanska tv-stjärnan Tucker Carlson när han på tisdagen laddar upp en film på Twitter. I filmen förklarar Carlson att han kommer driva vidare sin show på just plattformen Twitter, och antyder att han fick sparken från Fox News på grund av att han stött på gränserna för kanalens yttrandefrihet för många gånger.

Det är drygt två veckor sedan Fox News överraskande meddelade att kanalen bryter med sin absolut största stjärna Tucker Carlson.

Läs även: Tucker Carlson lämnar Fox News

Varken Fox News eller Carlson har sedan dess kommenterat varför Carlson, vars program Tucker Carlson Tonight var USA:s mest populära nyhetsbaserade show, fick sparken från kanalen.

I en film som publicerades på Twitter några dagar senare totalsågade Carlson det amerikanska debattklimatet och etablissemanget.

– De är rädda. De har gett upp övertalning och förfaller till tvång. Men det kommer inte att fungera. När ärliga personer säger sanningen, lugnt och utan att skämmas, får de makt. Samtidigt kommer lögnarna, som försökt tysta dem, krympa och bli svagare, sade Carlson bland annat, utan att nämna Fox News.

Läs även: Tucker Carlson bryter tystnaden: ”De är rädda”

På tisdagen publicerade Carlson en ny film på Twitter, som han inleder med att såga den amerikanska nyhetsförmedlingen som lögnaktig och manipulativ.

– Hur är det att arbeta i ett sådant system? Efter mer än 30 år mitt inne i det, har vi historier att berätta. Det bästa du kan hoppas på inom nyheter vid det här laget är friheten att berätta så fullständig sanning som du kan, säger Carlson och fortsätter:

– Men det finns alltid gränser. Och du vet att om du stöter på de gränserna tillräckligt många gånger, kommer du få sparken. Det är ingen gissning, det är garanterat. Varje person som arbetar i engelskspråkig media förstår detta. Regeln om det du inte får säga, definierar allt.

– Det är smutsigt, faktiskt. Och det är fullständigt korrumperande. Du kan inte ha ett fritt samhälle om folk inte tillåts att säga vad de tycker är sant. Tal är den grundläggande förutsättningen för en demokrati. Det är därför det är inskrivet i konstitutionens första tillägg.

– Otroligt nog finns det inte många plattformar kvar som tillåter yttrandefrihet. Den sista stora som finns kvar, i hela världen, den enda, är Twitter, där vi är nu. Twitter har länge varit den plats där vår nationella konversation odlas och utvecklas. Twitter är inte en partisk sajt, alla är tillåtna här. Och vi tycker det är bra.

Därefter släpper Tucker Calrson bomben – hans show kommer återuppstå, och sändas på Twitter.

– Snart kommer vi börja med en ny version av showen vi gjort de sista sex och ett halvt åren på Twitter. Vi kommer börja med andra saker också, som vi ska berätta om. Men nu är vi bara tacksamma att vara här. Yttrandefrihet är den viktigaste rättigheten du har. Utan den, har du inga andra. Vi ses snart.

I skrivande stund har Tucker Carlsons film på Twitter nära 17 miljoner visningar. Det kan jämföras med de omkring 3,2 miljoner tittare Carlson hade när han lämnade Fox News.

I en kommentar skriver Twitters ägare Elon Musk att plattformen inte skrivit något avtal av något slag med Tucker Carlson, utan att stjärnan använder plattformen på samma villkor som alla andra.

”Jag hoppas att många andra, särskilt från vänstern, också väljer att skapa innehåll på denna plattform” skriver Musk.

Samtidigt som Tucker Carlson blev sparkad från Fox News blev den vänstervridna programledaren Don Lemon sparkad från CNN. I februari i år hamnade Lemon i blåsväder efter ett påhopp på den republikanska presidentkandidaten Nikki Haley som anklagades för sexism.

Läs även: CNN-ankare sågas efter sexistiskt utspel om presidentkandidat: ”Inte i hennes bästa ålder”

Veckorna innan Lemon fick sparken från CNN publicerade Variety en artikel där Lemon anklagades för att ha haft en lång historia av kvinnofientligt beteende på CNN.

Enligt New York Times sparkades Lemon, som hade kontrakt fram till 2026, för att hans popularitet hade dalat, och för att det blev allt svårare att boka gäster till hans show.

Efter att Tucker Carlson förklarat att han kommer fortsätta med sin show på Twitter frågade Elon Musk Don Lemon om han övervägt något liknande. ”Kanske värt ett försök. Mycket större publik” skriver Musk till Lemon.

Läs även: Uppgift: Här är talet som fick Tucker Carlson sparkad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag