Tuffare tolkning av gymnasielagen – svårare få PUT

Bild: FT Bild/Patrik Svedberg
  • Fredag 24 mar 2023 2023-03-24
E-post

De blir svårare att få permanent uppehållstillstånd enligt den hårt kritiserade gymnasielagen efter en dom i Migrationsöverdomstolen. Efter domen räcker det inte längre med att ha ett anställningserbjudande för att få permanent uppehållstillstånd.

I juni 2018 röstades den hårt kritiserade gymnasielagen igenom i riksdagen där Centerpartiet röstade med de rödgröna.

– De medmänskliga konsekvenserna hade varit alldeles för stora för dessa unga om dessa unga om den här lagen hade stoppats i dag, sade dåvarande C-ledaren Annie Lööf efter omröstningen enligt Expressen.

Lagen skulle ge 9 000 ensamkommande migranter, merparten afghaner, möjlighet att få uppehållstillstånd för studier, och fick hård kritik av bland annat Lagrådet, som skrev att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas” i sitt utlåtande.

Efter en ny dom från Migrationsöverdomstolen skärper Migrationsverket sin tolkning av vad som krävs för att få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, rapporterar TT.

Tidigare har man kunnat få uppehållstillstånd om kravet på försörjning uppfylls när ansökan prövas. Men enligt domen i Migrationsöverdomstolen måste försörjningskravet uppfyllas redan när ansökan görs.

– Migrationsöverdomstolens nya dom innebär att kraven för permanent uppehållstillstånd måste vara uppfyllda både när man ansöker och när Migrationsverket prövar ansökan, säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius i ett pressmeddelande.

Förändringen innebär att man inte längre får permanent uppehållstillstånd om man vid ansökan bara har ett anställningserbjudande, eller ett anställningsavtal som påbörjas efter det att det tidsbegränsande uppehållstillståndet löpt ut.

De nya kraven gäller omgående och påverkar även de som lämnat in sin ansökan innan domstolen meddelade sin dom.

Läs även: Migrationsverkets generaldirektör lämnar uppdrag: ”Hade gärna varit kvar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag