Tumult när simmerska höll tal på universitet – attackerades av transaktivister

Bild: Faksimil Twitter
  • Söndag 9 apr 2023 2023-04-09
E-post 0

Vid en tillställning på San Francisco State University torsdag kväll utbröt kalabalik när ett gäng transaktivister attackerade talaren Riley Gaines, 23, en simmerska och uttalad motståndare till att transpersoner och biologiska män ska få tävla i kvinnoklassen i idrott. Stämningen blev så hotfull att Gaines tvingades barrikadera sig i ett rum i omkring tre timmar.

Under talet pratade Gaines bland annat om sina erfarenheter av att tävla mot Lia Thomas, en transperson och biologisk man som förra året väckte uppmärksamhet när han vann de amerikanska collegemästerskapen i simning.

Läs även: Transperson vinner simtävling för kvinnor – sågas av Caitlyn Jenner

Hennes budskap uppskattades inte av alla och efter talet attackerades hon av skrikande transaktivister. Enligt egen utsago blev hon slagen under tumultet och tvingades slutligen barrikadera sig i ett rum i cirka tre timmar.

Gaines filmade delar av händelseförloppet och publicerade en video på Twitter.

På Twitter sprids också flera andra filmer där aktivister skriker på Riley Gaines och jagar henne i korridoren medan hon är omgiven av poliser.

I en video hörs en person säga att de tänker låta Gaines gå mot betalning.

Strax efter halv tolv på kvällen fick Gaines till sist lämna campus med poliseskort. Detta efter att polisen hotat med att gripa de aktivister som inte avvek från platsen.

Evenemanget där Gaines höll tal slutade strax innan halv nio.

”Slagen flera gånger av en kille i klänning”

Gaines make Louis Barker talade med sin hustru i telefon medan hon höll sig undan från pöbeln.

– Hon berättade för mig att hon blev slagen flera gånger av en kille i klänning. Jag skakade. Det gjorde mig så arg, säger Barker enligt Daily Mail.

– Hon var under polisbeskydd och blev fortfarande slagen av en man som bar klänning, tillägger han.

Enligt polisen i San Francisco har man påbörjat en utredning kring händelsen. Några gripanden har emellertid inte gjorts.

På Twitter är det flera som har reagerat på händelsen i San Francisco. Däribland Kevin McCarthy (R), talman i USA:s representanthus, som kallar det för en ”attack mot yttrandefrihet” på amerikanska universitet.

Läs även: Kvinnliga simmare slipper tävla mot transpersoner i England

Läs även: Storbystad translärare tvingas lämna skola – klär sig som en man på fritiden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag