Kvinnliga simmare slipper tävla mot transpersoner i England

Kvinnliga simmare i OS 2016 i Rio de Janeiro. Foto: Ilgar Jafarov CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 5 apr 2023 2023-04-05
E-post 0

Kvinnliga tävlande i simning kommer inte längre att behöva tävla mot transpersoner, det vill säga män som genomgått ett könsbyte. Det meddelar det engelska simsportsförbundet Swim England som dessutom öppnar en ny tävlingsklass för transpersoner.

Den ”öppna” tävlingskategorin, som den kallas, kommer att vara tillägnad transpersoner som föddes som män samt icke-binära personer, medan kvinnoklassen enbart kommer att vara till för dem som föddes till kvinnor.

De nya reglerna kommer att gälla från och med 1 september för alla tävlingar som är organiserade av det nationella simsportsförbundet, rapporterar Daily Mail.

I ett uttalande säger Swim England att den hormonbehandling som transpersoner genomgår bidrar till att sänka prestationsförmågan, men inte tillräckligt för att skillnaden från dem som föddes till kvinnor ska vara helt utjämnad.

Därav anser förbundet att beslutet är ”motiverat och proportionerligt i strävan efter rättvis konkurrens”.

Frågan om transpersoner ska få tävla i kvinnoklassen har varit en hetpotatis och ett återkommande diskussionsämne inom flera olika idrotter de senaste åren.

Vad gäller simning hamnade frågan på tapeten förra året då Lia Thomas, en transperson som tidigare tävlade mot män, vann de nationella collegemästerskapen i USA.

Läs även: Transperson vinner simtävling för kvinnor – sågas av Caitlyn Jenner

Läs även: Grönt ljus för transperson att tävla med kvinnor i Tokyo-OS

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag