Turkiet: Kurdkuppen var rasistisk

Foto: European Commission / Faksimil Twitter / President.gov.ua CC BY 4.0
  • Söndag 15 jan 2023 2023-01-15
E-post 151

I veckan fick en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan stor uppmärksamhet när den dinglade upphängd uppochned utanför Stockholms stadshus. Nu meddelar Turkiet att man inte är redo släppa in Sverige i Nato. Samtidigt uppmanar landets utrikesminister Sverige att vidta åtgärder efter den kurdiska kuppen som han kallar för ett ”hatbrott” och ”rasistisk”.

– Vi är inte redo att skicka en ratificeringslag till parlamentet, säger Erdogans talesperson Ibrahim Kalin enligt SVT.

Kalin menar att man först vill invänta Sveriges nya lagar som kriminaliserar stöd eller främjande av terrorism. Dessa lagar kommer inte att vara redo för omröstning förrän i juni, enligt Kalin.

– Det kommer ta runt sex månader att skriva och rösta igenom de nya lagarna, säger Ibrahim Kalin.

Utspelet från Turkiet kommer efter det att en uppmärksammad Erdogan-docka hängts upp utanför Stockholms stadshus tidigare i veckan. Det kunde ses i en film upplagd av Rojavakommittéerna, som stöder kurdiska YPG och YPJ, på Twitter under onsdagen.

Läs även: Turk-kris efter kurd-kupp mot Erdogan: ”Motbjudande”

Kuppen ledde till ramaskri – både från svenskt och turkiskt håll.

– Jag förstår Turkiets ilska över detta. Vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land riktats mot svensk ledande politiker, sade statsminister Ulf Kristersson under en pressträff på fredagen enligt Expressen.

”Att porträttera en folkvald president som avrättad utanför Stadshuset är avskyvärt”, skrev utrikesminister Tobias Billström i ett inlägg på Twitter.

Turkiet nöjer sig emellertid inte enbart med regeringens fördömande av aktionen. Det tydliggör landets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, som anser att kuppen var ”rasistisk” och utgjorde ett ”hatbrott”.

– Sverige har ett ansvar här, de kan inte fly från det här ansvaret, säger han enligt den turkiska regimvänliga nyhetssajten Daily Sabah.

– I själva verket är detta en handling som inkluderar både rasism och ett hatbrott. Därför är det en handling som även Sverige måste kämpa emot.

Läs även: Sadé: Turken spelar purken – och Sverige går i fällan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag