Turkiet utfärdar arresteringsorder mot kvinna som brände koran i Stockholm

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 8 aug 2023 2023-08-08
E-post

En domstol i Ankara, Turkiet har utfärdat arresteringsorder för en kvinna hemmahörande i Stockholm som anklagas för att ”uppvigla till hat och fientlighet” efter att hon under en allmän sammankomst i Stockholm på torsdagen rev sönder och tände eld på ett exemplar av koranen.

Arresteringsordern innebär att kvinnan kan gripas om hon befinner sig i Turkiet. 

– Jaha, det är ingen fara, jag har inga planer på att åka till Turkiet, säger kvinnan till Dagens Nyheter.

Kvinnan uppger till DN att hon ansökt om tillstånd för en ny allmän sammankomst där hon planerar att bränna koranen.

Polisen i Stockholm hanterar även två ansökningar om allmänna sammankomster från Salwan Momika och Salwan Najem, som tidigare hållit sammankomster där koranen förstörs eller bränns.

Turkiet har sedan tidigare utfärdat arresteringsorder för elva personer i Sverige, Danmark och Nederländerna som anklagats för att ha bränt eller förstört koranen under året, bland andra Salwan Momika och Rasmus Paludan.

Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, säger till Dagens Nyheter att varken kvinnan eller någon annan av de personer som Turkiet vill ha arresterade kan lämnas ut till landet. Detta eftersom det brott de misstänks för inte är straffbart i Sverige.

– Det finns flera anledningar till att inte utlämna henne. Den första är att bränna koranen inte utgör något brott enligt svensk lag. Det finns en del som menar att det i vissa situationer skulle kunna utgöra ett hatbrott. Men än så länge har ingen åtalats för det, säger Pål Wrange till tidningen.

Läs även: Turkiet utfärdar arresteringsorder mot Paludan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag