Tusentals demonstrerade mot nya högerbudgeten

Foto: Mathias Wåg
  • Söndag 16 Dec 2018 2018-12-16
E-post 128

STOCKHOLM ”Katastrofbudgeten” stod att läsa på lila skyltar som demonstranter höll upp vid Medborgarplatsen när tusentals samlades för att protestera mot borgerlig politik. Bland talarna fanns Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Tidigare har Nyheter Idag uppmärksammat att en demonstration planerats emot den borgerliga budgeten som klubbades igenom i riksdagen. Det var Moderaterna och Kristdemokraterna som lade en gemensam budget som fick stöd från Sverigedemokraterna.

”Sveriges nya budget är en katastrof för klimatet, feminismen, välfärden, kulturen och antirasismen. Trots den akuta klimatkrisen slaktas miljösatsningarna med 2 miljarder. Jämställdhetsmyndigheten, som bland annat arbetar med MeToo mot mäns våld mot kvinnor, läggs ned. Kulturstödet minskar drastiskt”, skriver arrangören på Facebook.

Tusentals samlades

Trots snöslask och kyligt väder samlades tusentals demonstranter. Från början var demonstrationen utlyst till Sergels torg men platsen ändrades senare till Medborgarplatsen på Södermalm. En av de som närvarade är Mathias Wåg, researcher med bakgrund i svensk vänster.

– Jag uppskattar att det är åtminstone 2000 personer som närvarar, säger Wåg till Nyheter Idag.

Bilder från platsen visar att förutom skyltar med texten ”katastrofbudgeten” vajade även röda fanor och flaggor från Feministiskt initiativ. Några närvarande bar även gula västar, en trend som spridits från de omfattande protesterna mot Frankrikes president Emanuel Macron.

Även på fler ställen i landet hölls liknande demonstrationer emot den borgerliga budgeten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag