Två gripna för mordbrand i Göteborg – polisen misstänker samband mellan olika bränder

Misstänkta bilbrännare på Frölunda torg. Foto: Faksimil Twitter
  • Tisdag 14 aug 2018 2018-08-14
E-post 280

GÖTEBORG Efter gårdagens bränder i Göteborg och västra Sverige kan polisen bekräfta att två personer gripits. De gripna uppges bo i Frölunda där den största brandattacken ägde rum. Polisen misstänker att de olika bränderna kan ha samordnats genom sociala media, men tror inte på att någon politisk eller religiös grupp ligger bakom.

Två personer har gripits av polisen misstänkta för mordbrand i Göteborg. De gripna är mellan 16 och 21 år och båda är hemmahörande i Frölunda, där bränderna ägt rum, berättar polisens presstalesperson Christer Fuxborg för Nyheter Idag.

Tillhör de gripna någon politisk eller religiös organisation?

– Inte vad som är känt hittills. Och det är ingenting som vi tror att de gör, utan det här är ett återkommande problem varje sommar innan skolstart. I det här fallet riktar man sitt agg mot bilar och sätter eld på dem, jag vet att tidigare har man satt eld på skolor och kastat sten på blåljuspersonal på olika ställen.

Är de här personerna kända av polisen sedan tidigare för liknande brottslighet?

– Jag vågar inte svara på det ännu. Det enda vi fått till oss hittills är att de är mellan 16 och 21 år, det är det enda jag vet. Hur de har identifierats och de här detaljerna, det har vi inte i nuläget faktiskt.

Tror ni att bränderna som ägt rum runt omkring Göteborg har organiserats tillsammans?

– Vi misstänker att det kan ha sin grund i någon form av socialt media, någon samaktion där, då man har gått ut och anstiftat andra att göra likadant. Så det är något vi håller på att titta på, självklart.

Kommer gripandena leda till en lugnare natt i Göteborg?

– Ja det här är ju en indikation på vad som kan hända om man ger sig ut och gör sig skyldig till den här typen av verksamhet. Vi stävjar ju det här med all kraft, och mycket resurser tillsätts ju för att det inte ska bli någon form av spiral.

Läs även: Här spekulerar statsminister Stefan Löfven om bränderna: ”Nästan som en militär operation”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag