Två syrier häktade för mordförsök efter invandrarbråk i Östersund

Foto: Google Maps/Flickr
  • Fredag 18 jan 2019 2019-01-18
E-post 1088

ÖSTERSUND I tisdagskväll utbröt ett bråk med invandrargäng utanför Gamla Tingshuset i centrala Östersund. Nu har en 22-årig man och en 20-årig man – båda syriska medborgare – häktats på sannolika skäl misstänkta för försök till mord vid Östersunds tingsrätt.

Det var utanför Gamla Tingshuset som ett bråk mellan två grupperingar av unga män uppstod på tisdagskvällen vid 18-tiden. Enligt uppgifter till Nyheter Idag handlar det om grupper av invandrare som hamnat i bråk. Östersunds-Posten uppger att bråket drog sig ett hundratal meter bort från den ursprungliga platsen. När polis kom på plats hade det hela avtagit. Men fem personer greps och anhölls senare.

Läs även: Ann Heberlein: Skygglapparna måste bort om varför våldtäkterna ökar

Kammaråklagare Tobias Kajbring begärde och fick på fredagen två syriska män, en 22-åring och en 20-åring, häktade på sannolika skäl misstänkta för försök till mord.

Ett vasst föremål, till exempel en kniv, tros ha använts vid bråket.

– De två målsägande har skador från någon typ av stickvapen, säger Kajbring till Nyheter Idag.

Skadorna på de två målsägande är inte livshotande.

– Polisen har säkrat teknisk bevisning och gjort en brottsplatsundersökning. I övrigt så vill jag inte kommentera närmare (vilka fynd som gjorts), säger Kajbring.

Den 22-årige syriern är skriven i Östersund medan den andre, 20-åringen, är skriven i Uppsala.

Den 22-årige syriern är ostraffad medan 20-åringen har en kriminell bakgrund. 2018 dömdes han till böter för ringa narkotikabrott. 2017 dömdes han till ungdomstjänst för misshandel – och slapp utvisning.

Båda männen har häktats med restriktioner. 22-åringens advokat har meddelat att han kommer överklaga till häktningen till hovrätten uppger ÖP.

De tre övriga männen har släppts men är fortfarande misstänkta för delaktighet i bråket.

Den misshandel som den 20-årige syriern dömdes för utspelade sig på Busstorget sommaren 2017. En plats som frekventeras av gäng med unga nyanlända invandrarmän. Han misshandlade en annan invandrare, som han tidigare hade varit god vän med, med knytnäve och bälte.

Östersund har under en tid plågats av oroligheter, vålds- och drogkriminalitet och allmänt stök kopplat till Busstorget. På torget har det under en längre tid bedrivits droghandel uppgav flera olika källor till Nyheter Idag förra året.

Läs mer: Knivattack vid ”Apberget” i Östersund efter ungdomsbråk

Det är oklart om bråket vid Gamla Tingshuset har kopplingar till oroligheterna på Busstorget.

Åtal ska väckas senast 1 februari klockan 11.

Granskning

Vet du mer om händelsen? Eller om situationen kring Busstorget, Mittpunkten och "Apberget"? Om tidigare liknande händelser?
Mejla reportern!

Läs även: Erik van der Heeg: Därför surfar vi lesbisk porr

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag