Två våldtäkter och ett våldtäktsförsök i Uppsala under helgen

Foto: Pixabay
  • Tisdag 6 aug 2019 2019-08-06
E-post 493

UPPSALA Två våldtäkter och ett våldtäktsförsök är Uppsalas dystra facit efter helgen. En kvinna som våldtogs i Luthagen ropade efter hjälp till personer utanför en restaurang som inte kom till hennes undsättning.

En kvinna anmälde att hon överfölls och våldtogs natten till lördag i stadsdelen Luthagen i Uppsala. Våldtäkten ska ha inträffat vid 03-tiden i området runt Sysslomansgatan, där en för henne okänd man drog in kvinnan i en gränd och våldtog henne, rapporterar SVT.

Kvinnan ska ha ropat efter hjälp till personer utanför restaurangen Palermo, utan att någon kom till hennes undsättning. Varför kan bara personerna själva svara på, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström till P4 Uppland.

– De kanske uppfattade det som ett skämt, det är inte ovanligt i sådana här situationer, säger Hedström.

Läs även: Tio män eftersöks efter våldtäkt i Piteå

Två timmar tidigare skedde ett våldtäktsförsök på Fyrisgatan i Uppsala.

– De båda platserna ligger på 200-300 meters avstånd från varandra, säger Pär Olsson, RLC-befäl vid polisen, till SVT och tillägger att polisen utreder samband mellan händelserna.

Under natten mot måndagen utsattes en flicka för en våldtäkt i Stadsparken i Uppsala. Flickan har undersökts av läkare och polisen hoppas kunna förhöra henne på tisdagen.

– Det är många frågetecken som ska redas ut. Men det viktigaste just nu är att flickan får ses om och träffa de människor som kan ge henne stöd i detta, säger Mikael Hedström, presstalesperson för polisen i region Mitt, till SVT.

Polisen efterlyser tips från allmänhet vad det gäller såväl våldtäkterna i Stadsparken och Luthagen som våldtäktsförsöket på Fyrisgatan.

I mars fick KD:s partiledare Ebba Busch Thor kritik efter att hon uppmärksammat unga flickor och kvinnors situation i Uppsala i en debattartikel i Aftonbladet.

Bland annat skrev Busch Thor att ”Situationen har förvärrats så mycket och så snabbt att kommunens ungdomsjour har tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma, ens på dagen.”

Uppgiften förnekades av Uppsala Kommun.

– Nej, det stämmer inte, det är fullt tryggt att röra sig i staden, sade Kerstin Karlsson, avdelningschef för socialförvaltningens insatser för barn och ungdom, till SVT.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Vill du göra ett större bidrag eller annonsera på Nyheter Idag? Kontakta Chang Frick.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag