Twitter censurerar Trump: ”Förhärligande av våld”

Bild: Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0
  • Fredag 29 maj 2020 2020-05-29
E-post

USA Twitter censurerar ett inlägg av USA:s president Donald Trump som plattformen anser förhärligar våld. Censuren av inlägget kommer efter att Trump skrivit under en presidentorder riktad mot medieplattformar som på olika sätt redigerar användarnas material.

Twitter censurerar nu ett inlägg av USA:s president Donald Trump. Anledningen är enligt Twitter att inlägget förhärligar våld.

Inlägget är efter Twitters censur inte synligt i det vanliga flödet, men går fortfarande att läsa för den som väljer att öppna det. Detta motiverar Twitter med att ”det ligger i allmänhetens intresse att denna Tweet fortsätter att vara åtkomlig.” Inlägget kan emellertid varken gillas eller svaras på.

Läs även: Trump till attack mot Facebook och Twitter efter avstängningar

”Dessa LIGISTER vanärar minnet av George Floyd, och jag kommer inte låta det hända. Pratade just med guvernör Tim Walz och sade till honom att Militären är med honom hela vägen. Blir det problem kommer vi ta kontroll men, när det plundras, skjuts det också (when the looting starts, the shooting starts). Tack!” står det i Trumps censurerade inlägg.

George Floyd avled efter att en polis tryckt sitt knä mot hans nacke under ett polisingripande i Minneapolis på måndagen.

De ingripande poliserna har alla avskedats, men protesterna mot polisvåld i Minneapolis har urartat till våldsamma kravaller med plundring och mordbränder, bland annat har en polisstation satts i brand.

Uttrycker ”when the looting starts, the shooting starts” ska enligt Business Insider ha myntats av Miamis tidigare polischef Walter Headley i samband med raskravaller i staden 1967.

Läs även: Twitter förbjuder ”nedsättande språkbruk” om religiösa grupper: ”Bara första steget”

Twitters censur av Trumps inlägg ska även ses mot bakgrund av att plattformen tidigare faktagranskat flera av presidentens inlägg.

På torsdagen undertecknade Trump en presidentorder som innebär att plattformar som redigerar innehåll i högre utsträckning än vad lagen kräver ska betraktas som utgivare, och därmed bli juridiskt ansvariga för innehållet.

– En liten handfull sociala mediemonopol kontrollerar en stor andel av all offentlig och privat kommunikation i USA. De har okontrollerad makt att censurera, begränsa, redigera, forma, gömma, ändra i stort sett varje form av kommunikation mellan privata medborgare och en stor allmän publik, sade Trump när han undertecknade ordern enligt CNN.

Läs även: Trump får inte blocka på Twitter – här är listan på de som blockats av Löfven

Bli PLUS-medlem

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag