Twitterbråk efter att Uppsalatidning anklagat Fria Tider för dödshot i kommentarsfält som inte finns

Alexander Bengtsson (M). Bild: Youtube/Twitter
  • Fredag 29 jan 2016 2016-01-29
E-post 188

UPPSALA Det har under dagen varit bråkigt på Twitter mellan Upsala Nya Tidning och Fria Tider sedan den förra i en artikel anklagat den senare för att i sina kommentarsfält ha spridit rasistiska påhopp och dödshot mot en lokalpolitiker. Den UNT-journalist som skrivit artikeln vill inte kommentera bråket. – Han vill inte lämna någon kommentar, säger hans kollega till Nyheter Idag.

Det var igår eftermiddag som UNT:s journalist Albin Wiman publicerade en artikel med rubriken ”Vi kommer att skjuta dig” där hot och otrevligheter som Uppsalamoderaten Alexander Bengtsson (M) utsatts för togs upp.

I artikeln påstås bland annat att Bengtsson utsattes för ”rasistiska påhopp” i UNT-konkurrenten Fria Tiders kommentarsfält i samband med att han i höstas skrev ett blogginlägg om att han vill förbjuda bloggen Avpixlat. Påståendet görs trots att Fria Tider inte haft några kommentarsfält på sin webbplats sedan sommaren 2014.

”Tydligen sprids ’rasism’ i vårt kommentarsfält – trots att vi inte har något”, twittrar Fria Tider och gör sig lustiga över den vänsterliberala konkurrentens journalistik.

När Nyheter Idag ringer upp UNT vill Albin Wiman inte svara på frågor.

– Jag har pratat med Albin och han vill inte lämna någon kommentar, säger hans kollega Klara Stefansson.

Vill nyhetschefen bemöta eller svara på frågor?

– Nej, vi frågade honom också och han vill inte heller det.

Efter att kritik mot UNT:s journalistik framförts på Twitter har artikeln ändrats och nu påstår tidningen istället att Bengtsson hotats till livet i Fria Tiders kommentarsfält. Hoten ska dock ha framförts 2013 i samband med att den moderate politikern uttryckte stöd för byggandet av en moské i Uppsala, trots att Fria Tider aldrig ens uppmärksammade det politiska utspelet.

Fria Tiders publisher Widar Nord vill inte kommentera bråket med UNT utan hänvisar till det som skrivits på Twitter. Efter lite bråkande på Twitter tycks Fria Tiders slutsats vara att UNT blandat ihop tidningen med Avpixlat utan att vilja erkänna misstaget.

Se även:
Tidning beklagar sig över att unga inte litar på dem – “De alternativa medier­na skrev inte en rad om morden i Trollhättan”
Ville inte ha islamist som inneboende – Stängs av från skattefinansierad förmedling av studentbostäder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag