Tyska oppositionsledaren redo att återstarta kärnkraft

Kärnkraftverket i Grafenrheinfeld stängdes 2015. Bild: Christian VisualBeo Horvat/CC BY-SA 3.0/European Peoples Party/CC BY 2.0
  • Fredag 12 jan 2024 2024-01-12
E-post 0

Det var ett ”ett allvarligt strategiskt fel” av Tyskland att avveckla landets kärnkraft. Det säger landets oppositionsledare Friedrich Merz (CDU) till TT. Merz är på besök i Sverige för att att diskutera säkerhetsläget och den svenska Natoprocessen, men även energifrågor med statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det var rätt beslut av Sveriges regering att inte lägga ner kärnkraften, utan i stället bygga ut den. Vi ser med stor sympati på vad regeringen här gör, säger Merz.

Beslutet att lägga ned kärnkraften togs av den tidigare CDU-ledaren Angela Merkel under hennes tid som förbundskansler efter Fukushimakatastrofen i Japan 2011.

Den tyska avvecklingen avslutades under efterträdaren Olaf Scholz i april 2023 när de sista reaktorerna kopplades bort från elnätet, trots att Tyskland hamnat i en energikris på grund av Rysslands invasion av Ukraina och stoppade ryska gasleveranser till Tyskland.

Till Dagens Industri säger Merz att hans parti är redo att återstarta nedstängda tyska kärnkraftverk, vilket den sittande förbundkanslern Olaf Scholz motsätter sig.

– Det var ett stort misstag att stoppa kärnkraften och vi försöker nu rätta till det här misstaget och vi har stöd av två tredjedelar av befolkningen, säger Merz till Di.

Efter avvecklingen av den tyska kärnkraften har landets utsläpp av koldioxid ökat, och Merz menar att kärnkraften behövs för att Tyskland ska klara av sina klimatpolitiska åtaganden.

– Vi är av åsikten att vi inte kan klara energiomställningen utan en robust grundförsörjning. Vind- och solenergi är inte robust, åtminstone inte till dess att vi har bättre lagringsmöjligheter, säger Merz till TT.

Läs även: Sol- och vind-kris i Tyskland efter nedlagd kärnkraft

Läs även: Tyskland river vindkraft – ska ge plats åt kolgruva

Läs även: Kärnkraft bäst för klimatet – vindkraft producerar när fem gånger så mycket koldioxid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag