Tyskland river vindkraft – ska ge plats åt kolgruva

Greta Thunberg och kolgruvan i Garzweiler, som hon tidigare demonstrerat mot. Bild: Vogler/CC BY-SA 4.0/Martin Falbisoner/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 31 aug 2023 2023-08-31
E-post 0

Tyskland river nu åtta vindkraftverk i Garzweiler i västra Tyskland – för att ge plats åt utbyggnaden av en brunkolsgruva, rapporterar Dagens Nyheter.

– Regeringen vill göra det lättare att bygga vindkraft. Samtidigt rivs kraftverken här hos oss. Det är så motsägelsefullt, säger klimataktivisten Sonja Ritter till DN.

Projektet fick stor uppmärksamhet i januari i år när klimataktivister, inklusive Greta Thunberg, ockuperade en by i området för att stoppa gruvan.

Men nu kommer alltså utbyggnaden av gruvan bli av, och för att ge plats rivs vindkraft i området.

Skälet till att man går vidare med gruvan uppges vara att Ryssland stoppat gasexporten till Tyskland efter den ryska invasionen av Ukraina förra året, varför brunkolen blivit viktig för att säkra Tysklands energiförsörjning.

Den förklaringen köper inte Sonja Ritter.

– Vi har så många länder omkring oss som visar att det går att klara energiförsörjningen på andra sätt, säger hon till DN.

Utbyggnaden av kolgruvan försvaras även av Tysklands klimat- och energiminister Robert Habeck från miljöpartiet De gröna, ett parti som tidigare drivit på för att stänga Tysklands kärnkraft i förtid.

Men nu stödjer man alltså ökad förbränning av kol. Detta på grund av att Energibolaget RWE, som äger Garzweilergruvan, lovat att fasa ut brytningen av brunkol från och med 2030 istället för, som tidigare utlovats, 2038.

Läs även: Greta Thunberg bortförd av tysk polis efter klimatkravaller

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag