Tyske dödsängeln misstänks för 100 mord

Foto: Lisle Boomer/flikr
  • Onsdag 31 okt 2018 2018-10-31
E-post 41

TYSKLAND Den tyske sjuksköterskan Niels Högel tog livet av sina patienter genom att injicera hjärtstillande medicin. Högel förklarar morden med att han var uttråkad och att han har dödat ännu fler än de 100 han nu är åtalad för, skriver Expressen.

Sjuksköterskan Niels Högel dömdes 2015 till livstids fängelse för mord på två av sina patienter på Delmerhorts sjukhus i norra Tyskland. Efter att Högel nu erkänt fler mord ska man genomföra rättsmedicinska obduktioner på över hundra av hans avlidna patienter.

I åtminstone 43 fall har obduktioner av Högels avlidna patienter visat spår av medicin som ger hjärtsvikt och i städerna Delmenhorst, Oldenburg och Wilhelmshaven utreder nu polisen över 200 dödsfall på sjukhus där han har jobbat som sjuksköterska.

Oldenburgs polisbefäl Johann Kuhme säger dock att många av Högels avlidna patienter har kremerats och att det därför kommer att vara omöjligt att säkra bevis från dem. Man kommer därför troligtvis aldrig få en fullständig bild av hur många som fallit offer för honom:

– Omfattningen får tanken att svindla och det är omöjligt att avgöra hur många som mördats, säger polisbefälet Johann Kuhme enligt BBC.

Morden har fått världsomspännande uppmärksamhet och på Twitter rapporterar den mexikanska nyhetsportalen Entera2 om händelsen.

Högel har förklarat morden med att han kände sig uttråkad och avslöjar att han ibland gett sina patienter hjärtstillestånd och sedan återupplivat dem för att kunna skryta om sina återupplivningsfärdigheter inför kollegorna, skriver BBC.

Hans mordturné misstänks ha pågått på flera olika sjukhus sedan 1999. Han undgick misstanke trots att sjukhuset i Oldenburg 2001 tillsatte en utredning kring det kraftigt ökade antalet dödsfall på sjukhuset. Han greps dock 2015 när sjukhuspersonal hittat honom i rummet till en patient med plötslig hjärtsvikt och ett antal hjärtmedicinbehållare i en papperskorg.

Högel är troligtvis Tysklands värsta seriemördare sedan andra världskriget och står nu åtalad för 38 mord i Oldenburg och 62 mord i Delmenhorst.

Den man som fick epitet Sveriges värsta seriemördare och som 1979 i förhör erkände 27 fall av giftmord på patienter i Östra sjukhuset i Skåne avtjänade sitt straff och är idag frigiven, skriver Expressen.

Om Högel döms för ytterligare mord är det inte sannolikt att han – liksom sin svenska motsvarighet  – kommer kunna bli villkorligt frigiven.

Läs även: Merkel avgår

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag