Biståndsarbetare varnar: Upp till tre miljoner afghaner kommer migrera till Europa

Afghansk regeringssoldat. Bild: Public Domain
  • Tisdag 10 aug 2021 2021-08-10
E-post 1107

Den tyska biståndsarbetaren Sybille Schnehage varnar för att tre miljoner afghaner kan migrera till Europa om situationen i landet inte förbättras i en intervju med tyska sajten WDR. Schnehage har arbetat med humanitärt bistånd i Afghanistan sedan 1980-talet, och grundade år 1994 organisationen Katachel, som bland annat hjälpt till att grunda 31 skolor i Afghanistan.

– Man kan anta att upp till tre miljoner afghaner kommer ta sig till Europa inom överskådlig framtid, säger Schnehage till WDR och fortsätter:

– Jag frågar alltid folk: varför beger ni er inte till Saudiarabien, där är de muslimer, det är er kultur. Svaret är alltid: nej, Tyskland är bättre.

– Så vi måste absolut hjälpa afghanerna att bygga en framtid på landsbygden. Om inte är konsekvenserna för Tyskland och Europa förutsägbara, säger Schnehage.

Läs även: Migrationsverkets chef: Fler afghaner kan söka sig till Sverige

I intervjun säger Schnehage också att laglöshet är ett större problem för det afghanska folket än talibanerna, och att hjälporganisationer som hennes egen har kunnat samarbeta med talibaner i områden där de har makten.

– Jag har drivit flickskolor under talibanstyre. Det främsta problemet har alltid varit säkerhet. Hur får vi flickorna till skolan oskadda? På den afghanska landsbygden är många unga män arbetslösa och har inte råd att köpa en fru. Det kostar minst 5 000 euro.

– På grund av det blir flickor ofta kidnappade, bland annat på väg till skolan. Talibanerna säger att flickorna måste vara säkra. Om vi garanterar att de kan ta sig till skolorna säkert har de inga problem med viss utbildning, upp till ungefär sjätte klass, säger Schnehage.

Läs även: Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan

Läs även: Afghaner släpps på fri fot efter stoppade utvisningarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag