Tyst i 26 sekunder – nu lämnar Tjörnhammar (M) sina politiska uppdrag

Bild: Faksimil SVT
  • Lördag 12 nov 2022 2022-11-12
E-post 110

NORRTÄLJE I ett viralt klipp höll Staffan Tjörnhammar (M), vice ordförande i Norrtäljes kommunstyrelse, tyst i hela 26 sekunder innan han svarade på en SVT-reporters fråga. Detta efter att det framkommit att styret chockhöjt sina egna löner som första åtgärd efter valet. Nu väljer den inte så talföre moderaten att hoppa av från sina uppdrag, rapporterar SVT.

Han berättar att det finns flera olika anledningar till varför han nu väljer att hoppa av.

– Ett skäl är att jag ser att det är så jag kan välja att ta ansvar för som har hänt, men det är också en hel del privata skäl som jag tänkte ska få bli just privata skäl, säger han till SVT.

Vidare berättar han att tiden efter den berömda intervjun har varit jobbig men att det nu börjar bli bättre.

Läs även: Blågula styret i Norrtälje tokhöjer egna lönen: ”En fråga om prioriteringar”

Klippet där SVT:s reporter intervjuade Staffan Tjörnhammar fick mycket stor spridning på nätet och hamnade högst upp på de flesta stora nyhetssidor.

Det hade då rapporterats att styret i kommunen – som består av M, KD, L och SD – tagit beslut om att ge sig själva en rejäl löneökning med en ny ersättningsmodell som skulle ge kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) ett lönepåslag med 23 400 kronor mer i månaden.

Höjningen skulle motsvara en löneökning på 26,9 procent, till 110 400 kronor i månaden. Då övriga politiker i kommunstyrelsen får ett arvode baserat på vad ordföranden får var det ett lönsamt beslut som klubbades igenom av det blågula styret.

När Tjörnhammar tillfrågades av SVT om det inte fanns annat göra med pengarna höll han tyst i hela 26 sekunder innan han svarade:

– Det är alltid en fråga om prioriteringar.

Nu säger Tjörnhammar att anledningen till tystnaden var att han fick en blackout.

– Vi var inne på arbetstimme 13 och hade jobbat i högt tempo länge. Jag hade inte hunnit äta på nio timmar.

Efter omfattande kritik backade kommunstyrelsen och bad om ursäkt för den föreslagna löneökningen. Beskedet hade då lett till ramaskri och att Norrtäljebon Anki Glad, 53, lämnat en bajstårta med texten ”Skit ska skit ha” på kommunhuset.

– Jag är besviken på dem. Jag trodde de kunde bättre eller visste bättre, sade Anki till Nyheter Idag.

Läs mer: Anki, 53, lämnade bajstårta till politikerna: ”Skit ska skit ha”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag