UD: Tio IS-kvinnor med barn kan utvisas till Sverige snart

Al-hol-lägret i norra Syrien. Bild: Y. Boechat/Public Domain
  • Torsdag 23 sep 2021 2021-09-23
E-post

SYRIEN Tio IS-kvinnor med 20 barn som befinner sig i Roj-lägret i nordöstra Syrien kan komma att utvisas till Sverige under de närmaste månaderna, rapporterar TT.

– Våra beräkningar är att det i dagsläget finns tio kvinnor och 20 barn med svensk anknytning i ett av lägren i nordöstra Syrien, möjligen ytterligare några i ett annat läger som vi tyvärr inte haft tillträde till på samma sätt, säger Robert Rydberg, kabinettssekreterare på utrikesdepartementet, till TT.

Dessa återstående svenska kvinnor väntas utvisas av de kurdiska myndigheterna.

– Det finns i dagsläget inga konkreta datum för detta. Mitt antagande är att det handlar om de närmaste månaderna, säger Robert Rydberg.

I början av september utvisades tre IS-kvinnor med barn från Roj-lägret till Sverige. UD bistod då med resan – något som Moderaterna och Sverigedemokraterna har kritiserat regeringen för.

– Det hade inte gått på annat sätt att få dem till Sverige. Och låt oss inte glömma att här talar vi om oskyldiga barn, barn som inte ska straffas för de felaktiga livsval som deras föräldrar har gjort. Barn som riskerar att radikaliseras i läger i Syrien, säger Robert Rydberg.

Läs även: Tingsrättsvakt åtalad för flera brott på jobbet – kopplas till kriminellt MC-gäng

Läs även: Avhopparen om salafismen i Sverige: ”Aktiva i alla moskéer”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag