Avhopparen om salafismen i Sverige: ”Aktiva i alla moskéer”

Anas Khalifa. Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Torsdag 23 sep 2021 2021-09-23
E-post

SVERIGE Anas Khalifa var tidigare salafistisk predikant men har nu lämnat den extrema rörelsen och berättar offentligt om hur utbredd den är i Sverige.
– Jag är övertygad om att i varje moské – källarmoské, stormoské – så finns det en salafi, säger han i SVT:s 30 minuter.

Under nära två decennier var Anas Khalifa en av de mest inflytelserika islamisterna i Sverige. Han predikade den fundamentalistiska grenen av islam som kallas salafism, men har nu lämnat denna för att bli en mer moderat muslim.

Khalifa berättar att salafister bland annat förkastar demokrati och tycker att islam ska vara det enda rättesnöret i politiken. De förespråkar också väpnad jihad – heligt krig.

Anas Khalifa själv predikade den här sortens idéer och många av de som har åkt för att ansluta sig till IS har ”passerat” honom.

– Jag har aldrig skickat ner någon, men jag har inte heller hindrat någon från att åka när jag har fått reda på det, säger han och medger:

– Jag har blod på mina händer.

Om salafisterna i Sverige säger han att det handlar om en relativt liten grupp men att de har en stor påverkan. Predikanterna är karismatiska och har hundratusentals följare på nätet.

– De sprider hat mot icke-muslimer – kristna, judar. De sprider starka fördomar om andra grupperingar och minoriteter, och det gör de ibland täckt på ett fint sätt. De försöker förklara det och rättfärdiga det på olika sätt, men grundbudskapet är det här hatet.

– De skapar ett samhälle för sig själva – ett parallellsamhälle, där de påverkar mest. Sedan är de ju aktiva så klart i alla moskéer, säger Khalifa.

– Låt säga så här i stället: Jag är övertygad om att i varje moské – källarmoské, stormoské – så finns det en salafi. Det är ingen tvekan om den saken. Men att de predikar där, det vet jag inte, säger Khalifa och tillägger:

– Men de gör det. De blir inbjudna till alla stora moskéer.

Han fortsätter:

– Jag har rest runt Sverige från Boden ner till Ystad och föreläst i föreningar och moskéer i flera år, och jag har alltid hittat någon som är en salafi där.

Khalifa berättar att en del vanliga muslimer stör sig på salafisterna, som också fungerar som en sorts ”harampolis” ute i samhället.

– Detta gör att vissa muslimer lämnar islam. De älskar sin religion men de orkar inte med det.

Läs även: JK slängde underlag till våldtäktsmannens skadestånd

Läs även: Därför skärpte S inte straffen: ”Ville inte ses som rasistisk”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag