Ukraina förbjuder vuxna män att lämna landet: ”Säg adjö till era döttrar, mödrar och flickvänner”

Bild: Ministry of Defense of Ukraine/CC BY-SA 2.0
  • Fredag 25 feb 2022 2022-02-25
E-post 658

Ukrainska män mellan 18 och 60 år förbjuds att lämna landet, rapporterar CNN. Lagen gäller tillfälligt och ingår i det undantagstillstånd som råder i Ukraina på grund av den ryska invasionen, meddelar den Ukrainska gränspolisen.

Frilansjournalisten Manny Marotta uppger att han gått med ukrainska flyktingar från Ukraina in till Polen. På vägen ska vuxna män ha stoppats och tvångsinkallats in i armén.

Läs även: Kiev under angrepp

– Säg adjö till era döttrar, mödrar och flickvänner, ni ska tillbaka för att slåss mot den ryska inkräktaren, ska ett befäl ha skrikit enligt Marotta.

Omkring 100 000 ukrainare har redan lämnar sina hem, rapporterar Reuters, och flera tusen ska redan ha tagit sig över gränsen till främst Rumänien och Moldavien.

– Vi ska ta vårt ansvar men vi förväntar oss också att andra länder gör det samma, säger migrationsminister Anders Ygeman på en pressträff på fredagen enligt Aftonbladet.

Läs även: Polskt fördömande mot Sveriges ovilja att hjälpa ukrainska flyktingar

Läs även: Andersson: ”Sverige fördömer den ryska invasionen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag