Demirok (C) ”ställer inte upp” på koppling mellan invandring och gängvåld

Bild: Faksimil SVT Play
  • Fredag 22 sep 2023 2023-09-22
E-post

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok ”ställer inte upp” på att det finns en koppling mellan den stora migrationen till Sverige och den skenande gängkriminaliteten där migranter som Rawa Majid från Irak dominerar. Detta med anledning av att statsminister Ulf Kristersson pekat ut ”allt för stor invandring i kombination med en misslyckad integration” som en förklaring till gängvåldet.

Det är i i SVT:s 30 minuter på torsdagen som Demirok frågas ut om Centerpartiets inställning till migrationen med anledning av uttalanden från Kristersson och andra från regeringspartierna om att invandringen till Sverige varit för omfattande.

Demirok står emellertid fast vid att invandringen inte varit för stor, utan att det är integrationen som varit för dålig. Vidare ställer han ”inte upp på” den koppling mellan gängvåld och invandring som statsministern gör.

– Att ensidigt koppla det här till migration och säga att människor som har kommit hit är en anledning till att gängkriminaliteten har ökat, det ställer jag inte upp på, på det sätt som statsministern presenterar, säger han till SVT.

SVT: Vad är det du inte ställer upp på?

– Ja, men det skulle ju innebära att alla människor som kommer hit i grunden är ett problem, och jag delar inte den uppfattningen.

Demirok säger vidare att det inte hjälper ”situationen här och nu” att klandra migranter, och påpekar att alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna var överens om den tidigare migrationspolitiken, som Demirok själv fortfarande står för.

– På vilket sätt hjälper det situationen här och nu att man bygger upp allting på att människor som har kommit hit, det är deras fel. Det är inte deras fel. Det som har varit var ju en situation där vi var sju partier som var helt överens om att Sverige skulle ha en viss migrationspolitik.

– Och det vi gjorde 2015, inte minst när vi faktiskt öppnade Sverige för att ta emot människor som var på flykt, det är jag stolt över. Vi ska komma ihåg att situationen som rådde runt om i världen då var att i princip varje dag så drunknade hundratals människor på Medelhavet. Vi såg småbarn sköljas upp på våra stränder.

– Nästan alla partier var överens då om att vi skulle ta emot människor på flykt, och jag tycker inte att Sverige gjorde fel 2015.

Demirok får svar på tal av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel publicerad av Expressen på fredagen.

”Är det verkligen någon som på allvar, med bibehållen trovärdighet, kan påstå att det extrema gängvåld som under de senaste decennierna tillåtits växa fram i Sverige, alls hade existerat utan den ansvarslösa invandringspolitiken?” frågar Åkesson och fortsätter:

”För att vara extra tydlig: Jag påstår inte, och har aldrig påstått, att alla brott begås av invandrare. Inte heller att alla invandrare är kriminella. Att argumentera på den banala nivån handlar bara om att flytta fokus från den faktiska problematiken.”

Läs även: Partikamrater sågar Demirok: ”Han har ju inga ledaregenskaper alls”

Läs även: Demirok vill gå åt vänster med fokus på klassklyftor och välfärd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag