Undersköterskor ska utbildas på arabiska och somaliska

Foto: SVT
  • Onsdag 3 okt 2018 2018-10-03
E-post 1386

ALVESTA SVT rapporterar att det nu finns undersköterskeutbildningar i Alvesta som hålls på arabiska och somaliska – åtminstone under det första läsåret. Eleverna lär sig svenska medan de utbildas till att arbeta i vården.

En ny utbildning till undersköterska har kommit igång i Alvesta där undervisningen under det första året sker på somaliska. Utbildningen är tre år lång och under det sista året ska undervisningen bedrivas helt på svenska. En liknande utbildning fast på arabiska finns redan sedan tidigare.

– När man tar det på sitt hemspråk tänker jag att de förstår innehållet verkligen, än att ta det på svenska. Det blir mycket bättre för eleverna. Eleverna får större chans att fördjupa sig i ämnena och förstå, säger läraren Najma Mohammad till SVT.

I SVT:s inslag intervjuas några av eleverna som säger att de vill hjälpa människor som är sjuka och gamla och att man ser fram emot att få jobb efter utbildningen. Efter tre år kommer de att bli certifierade undersköterskor.

Läs även: Priset för tolkar inom vården överstiger en halv miljard – en fördubbling på bara fem år

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag