Undersökning: SD-väljare mest villiga att försvara Sverige vid en invasion

Militärövning i Ystad 2015. Bild: Jonn Leffmann/CC BY 3.0
  • Onsdag 2 mar 2022 2022-03-02
E-post 2047

Sverigedemokratiska väljare är mest villiga att försvara Sverige vid en invasion medan socialdemokratiska väljare är minst villiga, enligt en opinionsundersökning som Novus har gjort och tidningen Fokus publicerar

Frågan som ställs är ”Om Sverige invaderades av en utländsk makt, skulle du vara beredd att aktivt försvara dig och Sverige?”, och bland sverigedemokratiska väljare svarar hela 73 procent ”ja” på frågan medan motsvarande siffra för socialdemokratiska väljare bara är 55 procent.

Läs även: Så kan du hjälpa Ukrainas försvar – Nyheter Idag på plats vid gränsen

– På ett sätt var jag förvånad över att SD-sympatisörerna var så pass många. Annars brukar det mer vara att man söker sig till SD för att man är orolig för utvecklingen. Att det är en negativ utveckling. Här sticker man faktiskt ut och säger att man vill försvara landet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till Fokus.

Även moderata och kristdemokratiska väljare uppvisar en relativt stor personlig försvarsvilja, med 66 procent som svarar ja på frågan. Väljare från Miljöpartiet och Vänsterpartiet uppvisar en något högre personlig försvarsvilja än S-väljarna, med 56 procent som svarar ja på frågan.

Uppdelat på åldersgrupper är försvarsviljan lägst bland de yngsta personerna som svarat på undersökningen. Mindre än hälften av de mellan 18 och 29 år, 44 procent, är beredda att själva försvara Sverige, jämfört med 60 procent för befolkningen totalt.

– Det tror jag har att göra med att den allmänna värnplikten inte har funnits på lång tid, säger Torbjörn Sjöström.

– Du har ingen aning om vad det handlar om. Har du gjort lumpen har du i alla fall fått någon känsla lite mer konkret vad det handlar om. Och kanske en förmåga.

Undersökningen ställer också frågan om man anser att det satsas tillräckligt på det svenska försvaret. Där varierar siffran från 9 procent av de moderata väljarna som anser det till 32 procent av Vänsterpartiets väljare.

För väljare från samtliga partier gäller att en större andel anser att man bör satsa mer på försvaret, men andelen är betydligt större bland det blågula blockets väljare.

– Magdalena Andersson har större stöd bland oppositionen för det hon föreslår än hos sina egna partisympatisörer, säger Torbjörn Sjöström till Fokus.

Läs även: Herman Lindqvist: ”Sveriges beslut att sända vapen är enastående bra”

Läs även: Tjetjenska islamister angriper Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag