Unga med utländsk bakgrund starkt överrepresenterade hos Kronofogden

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Söndag 12 jan 2020 2020-01-12
E-post

SVERIGE Unga vuxna med utländsk bakgrund är starkt överrepresenterade hos Kronofogden. Det visar forskning av Davor Vuleta, som intervjuas av SVT.

Davor Vuleta jobbar på Kronofogden samtidigt som han doktorerar i rättsociologi på Lunds universitet. Han har undersökt vilka som har skulder hos Kronofogden.

Läs även: Arga och hotfulla resenärer får åka buss gratis i Skåne

32 procent av Sveriges befolkning i åldrarna 18–25 har utländsk bakgrund, antingen genom att de är födda utomlands eller har minst en förälder från utlandet. Samtidigt utgör den här gruppen 47 procent av de som har skulder hos Kronofogden i det nämnda åldersspannet.

Enligt Davor Vuleta finns ett samband mellan överrepresentationen och segregation. De som skuldsätter sig saknar utbildning, sysselsättning och inkomster.

En stor del av skulderna kan också kopplas till brottslighet. Det handlar om unga kriminella som behöver pengar till böter, Brottsofferfonden, rättshjälp, och för att betala av skadestånd.

Läs även: Mordbrännare slipper utvisning efter att ha visat ”klanintyg”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag