Uppdrag granskning om afghanerna: Sticker ut när det gäller gruppvåldtäkter

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 22 aug 2018 2018-08-22
E-post 3057

SVERIGE På onsdagen ska SVT:s Uppdrag granskning sända ett program om våldtäkter och gärningsmännens ursprung. Kartläggningen visar att 58 procent av de som har dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt mellan 2012 och 2017 är födda i utlandet. Man kan också visa att en grupp sticker ut – afghanerna.

Över hälften av de 843 våldtäktsmännen är födda utanför Europa, och nästan 40 procent är födda i Mellanöstern eller Afrika. Överrepresentationen av invandrare blir ännu större om man bara tittar på överfallsvåldtäkter – där är drygt åtta av tio dömda gärningsmän födda utomlands. 110 av 129 gärningsmän kommer från ett annat land, och 97 föddes utanför Europa.

Enligt Uppdrag granskning är det en grupp som sticker ut i statistiken – afghanerna. 45 av de kartlagda våldtäktsmännen är afghanska medborgare. Reportern Petter Ljunggren:

– Det är det näst vanligaste medborgarskapet förutom det svenska. Om man tittar på var man är född någonstans ligger de vid topp, det är bara Irak tror jag som är vanligare som födelseland. Sedan sticker de ut också när det gäller gruppvåldtäkter – det är en förhållandevis stor del där gärningsmännen är afghanska medborgare.

– 18 av 94 är gärningsmän från Afghanistan, säger Petter Ljunggren om gruppvåldtäkterna.

Få domar jämfört med anmälningar

Nyheter Idag frågar om huruvida gruppens överrepresentationen har blivit större sedan migrationskrisen 2015, men det kan Petter Ljunggren inte svara på. Han säger dock att 40 procent av de 110 gärningsmän som begått överfallsvåldtäkt och kommer från ett annat land har varit i Sverige i ett år eller mindre.

– Det visar att det är många av de dömda för överfallsvåldtäkter som har varit här väldigt kort tid, säger han.

Petter Lunggren påpekar att de undersökta domarna är få jämfört med hur många som anmäls för våldtäkt. Exempelvis finns det 142 fällande domar från 2016, medan 6 715 våldtäkter anmäldes samma år.

– Vi undersöker en väldigt liten del. Det är viktigt att säga så att man inte drar slutsatser om alla våldtäktsmän. Men det är en indikator som vi har tittat på, säger Petter Ljunggren.

Läs även: 78 procent ljög om sin ålder: Expressen granskar de 9 000 afghanerna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag