Uppgift: 100 procent med invandrarbakgrund bakom illegala slagningar hos Migrationsverket

Foto: Björn Bjarnesjö
  • Fredag 10 feb 2023 2023-02-10
E-post 0

Migrationsverket utreder anställda för olagliga slagningar i systemet ungefär varannan månad. Enligt en högt uppsatt anonym chef på Migrationsverket, som tidningen Fokus har talat med, handlar det i samtliga fall om anställda med invandrarbakgrund.

–De anställda som har gjort slagningar har till 100 procent invandrarbakgrund. Inte 99 procent. 100 procent. De fall jag själv har sett är enbart namn från Mellanöstern, säger chefen och fortsätter:

– I de allra flesta fall verkar det handla om att personen gör slagningar på sina familje- eller klanmedlemmar för att se hur de ligger till i asylprocessen. Kanske finns det påtryckningar från släkten eller klanen att tillhandahålla den informationen.

Läs även: ”Pinnjakt” på Migrationsverket bakom hög invandring

En slagning innebär att man hämtar personuppgifter om exempelvis ett asylärende, vilket för Migrationsverkets anställda endast är tillåtet att göra det på de ärenden man arbetar med.

Slagningen avslöjar saker som personens bakgrund, varifrån personen kommer, dokumenterade händelser den asylsökande har varit med om eller gjort sig skyldig till i sitt hemland, om personen har varit regimkritisk eller blivit straffad, med mera.

– Man får reda på oerhört känslig information som är intressant för främmande makt. Den asylsökande personen kan vara av stort intresse för regimer i Mellanöstern, eller religiösa grupperingar som arbetar åt regimen. De kan vara beredda att betala mycket pengar för att få ta del av sådan information, säger en källa med insyn till Fokus.

Enligt Fokus stora reportage om Migrationsverket har runt hälften av de som arbetar med asyl, medborgarskap och arbetstillstånd utländsk bakgrund, i de flesta fall utomeuropeisk av deras namn att döma.

Fram tills alldeles nyligen gjordes inga säkerhetskontroller av de personer som anställdes, och anställda utan eget medborgarskap kunde arbeta med att utreda andras ansökningar om medborgarskap.

I oktober 2021 beslutade Migrationsverket att personer som arbetar med medborgarskap ska börja säkerhetskontrolleras, och att eget medborgarskap ska vara ett krav. Men fortfarande kan personer utan säkerhetskontroll och medborgarskap besluta om exempelvis uppehållstillstånd.

– Vissa är klädda i traditionell och religiöst kodad klädsel från sina hemländer, vilket självklart ska vara tillåtet på fritiden. Men nu talar vi om myndighetsutövning, säger en källa till Fokus.

– Det kan vara problematiskt om asylsökande träffar människor som representerar en kultur som hyser stort agg gentemot den asylsökandes kulturella bakgrund, fortsätter källan.

Läs även: Migrationsverket får kritik för ”stora brister” i kontrollen av anhöriginvandrare

Läs även: Åtstramning av invandringen dröjer – behöver tillsätta utredningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag