Uppgift: Gängkriminellas familjer flyr landet efter att pappa sköts ihjäl

Genrebild.
  • Söndag 12 mar 2023 2023-03-12
E-post 0

Efter mordet på pappan till en misstänkt skytt i ett pågående gängkrig börjar gängkriminella i Sverige flytta sina familjer utomlands, uppger flera källor till Svenska Dagbladet.

Det var på torsdagen i förra veckan som en 50-årig man blev ihjälskjuten i sin hall efter att ha öppnat dörren till sitt radhus i Tullinge söder om Stockholm.

Den ihjälskjutna mannen var pappa till en man som samma kväll pekats ut i tv-programmet Efterlyst som misstänkt för en skottlossning mot en bostad där en familj låg och sov.

Läs även: Pappa till gängkriminell ihjälskjuten: ”Troligen en hämnd”

Måltavlan i den skottlossningen var en anhörig till Rawa Maijid, 36, känd i medier som ”den kurdiska räven”. Majid är i konflikt med en 24-årig man som är känd i medier som ”Greken” och har kopplingar till Dalennätverket.

Rawa Majid har häktats i sin frånvaro misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling och uppges befinna sig i Turkiet,  som vägrar utlämna honom till Sverige.

– Vi fick besked om att det kommer inte att bifallas eftersom han är turkisk medborgare, sade kammaråklagare Henrik Söderman till Aftonbladet i januari.

Den mördade 50-åringens familj har polisanmält åklagare Moa Blomqvist för vållande till annans död alternativt grovt tjänstefel för beslutet att gå ut med sonens identitet i tv.

– Med stor makt som åklagarna besitter följer också ett stort ansvar. Deras beslut kan få konsekvenser och i detta fall borde man ha insett riskerna. Dessutom har åtgärden inte ens visat sig vara effektiv eftersom han fortfarande är på fri fot, säger den anonyma person som representerar familjen till SVT.

Läs även: Åklagare polisanmäls efter bildpublicering – pappa till gängkriminell mördades

Områdespolisen Martin Lazar säger till Svenska Dagbladet att mordet på 50-åringen är något nytt i de svenska gangsterkrigen.

– Att man medvetet och riktat går in i en bostad och skjuter ihjäl en person som inte har något med det kriminella att göra, det har vi inte sett tidigare. Det finns inget samvete alls, säger han till tidningen.

– Nya gränser har passerats nu. Efter Adriana-fallet trodde jag att man skulle få sig en tankeställare även i den kriminella världen, att man inte ska ge sig på oskyldiga. Men i stället har det blivit tvärtom, menar Lazar.

Enligt flera källor till Svenska Dagbladet ska gängkriminella i Sverige efter mordet på pappan börjat flytta sina anhöriga från Sverige till länder som som Portugal, Turkiet och Polen. De med tillgångar flyttar snabbt, medan andra söker hjälp från polisen enligt tidningens uppgiftslämnare.

– Det är klart att sådana här händelser skapar högre tryck och det märker vi. Det är en oroväckande trend vi ser nu, säger Clas Torvern, sektionschef på Bops, polisens brottsoffer- och personsäkerhetsverksamhet, till Svenska Dagbladet.

Läs även: Uppgifter: Gängkopplad man måltavla när flickvän och mamma dog i lägenhetsbrand

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag