Uppgift: Handgranat vid Israels ambassad

Israels ambassad i Stockholm. Bild: Holger.Ellgaard/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 31 jan 2024 2024-01-31
E-post

Ett misstänkt farligt föremål påträffades vid Israels ambassad i Stockholm på onsdag eftermiddag. Det nationella bombskyddet är på plats och har bedömt föremålet som skarpt. Enligt TV4 har föremål förstörts, vilket ska ha skett vid 15-tiden, och enligt uppgifter i flera medier rör det sig om en handgranat.

– Jag kommer inte säga något när det kommer till själva föremålet. Det här är en förundersökning, så detaljerad information måste vi vänta med, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg till Expressen.

– Vi känner till det men har ingen särskild kommentar. Det visar att det generellt finns ett förhöjt hotläge mot israeliska intressen och delvis mot judiska intressen i Sverige, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige, till Expressen.

”Idag utsattes vi för ett attackförsök mot Israels ambassad i Stockholm och dess anställda. Vi tackar de svenska myndigheterna för deras snabba svar. Vi kommer inte att skrämmas av terror” skriver Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman i ett inlägg på plattformen X.

Även energi- och näringsminister Ebba Busch kommenterar händelsen på plattformen. ”Skakad av uppgifterna om angreppet mot Israels ambassad. Hatet mot Israel skrämmer. Den våldsbejakande extremismen måste stoppas. Otroligt tacksam för svenska polisens snabba ingripande” skriver KD-ledaren.

Läs även: Kändisupprop mot Israel sågas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag