Uppgift: Hot mot familjer fick Wagner att avbryta

Putin och Prigozhin 2010. Bild: Government of the Russian Federation/CC BY 3.0.
  • Måndag 26 jun 2023 2023-06-26
E-post 0

Ryska säkerhetstjänsten hotade med att skada familjemedlemmar till Wagners ledarskap innan Wagners ledare Jevgenij Prigozjin avbröt midsommardagens marsch mot Moskva, uppger brittiska säkerhetskällor till The Daily Telegraph.

Källorna uppskattar också att Wagner-styrkan enbart hade 8 000 man, snarare än de 25 000 som påstods, och därmed sannolikt hade besegrats om de försökt inta den ryska huvudstaden.

Enligt källorna kommer Vladimir Putin sannolikt försöka assimilera Wagner-gruppens soldater in i den ryska armén medan man kommer försöka göra sig av med legostyrkans ledarskap.

Det är annars oklart varför Prigozjin avbröt marschen mot Moskva. Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko hävdar att han förhandlat fram ett avtal mellan Prigozjin och Putin, som bland annat innebar att Prigozjin skulle gå i landsflykt i Belarus.

I övrigt är det oklart vad Prigozjin, som krävt att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimov ska avgå, har fått i utbyte mot att avbryta marschen mot Moskva, förutom att han och andra i Wagnergruppen skulle få amnesti för revolten.

Både Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko har aviserat tal om situationen på måndag kväll.

Läs även: Wagnergruppen i Revolt – marscherar in i Ryssland

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag