Uppgift: Ingerö anklagas för att ha tafsat Skyttedal på låret

Bild: European People's Party/Pressbild
  • Onsdag 15 mar 2023 2023-03-15
E-post 0

Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö avgick oväntat på tisdagen. Skälet till avhoppet visade sig vara att han polisanmälts för sexuellt ofredande av partikollegan Sara Skyttedal. Enligt uppgifter till Expressen anklagas han för att flera gånger ha tagit Skyttedal på låren under en efterfest 2014.

Enligt tidningens uppgifter ska Skyttedal ha uppgett i förhör att hon gått och lagt sig i en hotellsvit där det pågick en efterfest till partiets valvaka till Europaparlamentsvalet 2014. Hon ska sedan ha vaknat av att Ingerö smekte insidan av hennes lår.

Enligt Skyttedal stod Ingerö vid fotändan av sängen där hon sov, och när hon föste bort hans hand fortsatte han, tills hon knuffade bort honom och han lämnade rummet. Polisanmälan rör sexuellt ofredande, och gjordes den 4 mars.

Enligt Aftonbladet har Ingerö varken förhörts eller delgivits misstanke om brott. Tidningen uppger även att Ingerö kommenterade polisanmälan på Facebook under tisdagen först efter att Aftonbladet kontaktat honom med frågor om ärendet. I Facebookinlägget skrev Ingerö bland annat att ”det som påstås inte är sant”.

På tisdagen publicerade även Sara Skyttedal ett Facebookinlägg, där hon skrev att ”för åtta år sedan valde en partikollega att, mot min vilja, försöka ta sig rätten till min kropp.”

Skälet till att hon anmälde det hela först åtta år senare var att ”mannen på nytt gick över en gräns. En professionell gräns. Inte ens i närheten av den för åtta år sen. Men något brast. Han, av alla människor, hade inte rätt att behandla mig illa igen.”

Läs även: Skyttedal (KD) polisanmäler Ingerö

På en pressträff under onsdagen säger KD:s partiledare Ebba Busch att det finns flera skäl till Ingerös avgång.

– Jag bedömer att vi behöver ha en partisekreterare som inte har den externa kommunikationen som primär styrka. Utan nu när vi är fem månader in i mandatperioden konstaterar jag att jag behöver ta ansvar för att säkerställa att vi har en partisekreterare som primärt bygger organisation. Och för den bedömer jag att vi behöver en annan person på posten, säger Ebba Busch enligt SVT.

På frågan om affären kommer bli tung för KD svarar Ebba Busch att det främst är tungt för Skyttedal, och att det hela är ett pågående personalärende.

– Det här är framför allt tungt för den person som har valt att dela med sig av vad vederbörande menar att denne har varit med om. Och där har mitt främsta fokus varit, och är därtill, att det är ett personalärende för den som står anklagad, att vi står varsamt runt om, att vi följer de rutiner vi har, att vi inte på något sätt agerar på ett sätt som kan komma att påverka en möjlig juridisk process, säger hon.

Läs även: Johan Ingerö (KD) avgår som partisekreterare med omedelbar verkan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag