Uppgift: Krismöte mellan SD och regeringen

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 22 dec 2023 2023-12-22
E-post 0

Sverigedemokraterna och regeringen har hållit ett hemligt krismöte om långsamheten i de stora utredningarna om migration och straffskärpningar, enligt uppgift till Expressen. Utredningar kommer vara klara först 2025, när det bara återstår ett år till nästa val.

Två av den blågula regeringens viktigaste utredningar har försenats. Den ena, som syftar till att skärpa Sveriges regelverk om migration till EU:s miniminivå, skulle ha tillsatts redan i maj i år men kom i gång först i oktober för att slutrapporteras den 2 oktober 2025, alltså med mindre än ett år kvar till nästa val.

Den andra, som handlar om kraftiga straffskärpningar för grova brott, ska vara klar först i juli 2025. Även där med kort tid kvar till nästa val.

Det innebär att utredningarna, som behandlar Sverigedemokraternas huvudområden, riskerar att inte kunna genomföras innan nästa val om komplikationer skulle uppstå.

Enligt uppgift till Expressen ska Sverigedemokraterna och regeringen haft ett krismöte om den långsamma reformtakten. Mötet ska ha hållits den 22 november mellan SD:s toppskikt och representanter för regeringen, och representanter för SD och M har bekräftat för Expressen att mötet, som hittills hållits hemligt, har ägt rum.

Från SD:s sida deltog partiledaren Jimmie Åkesson, riksdagsledamoten Henrik Vinge och topptjänstemannen Gustav Gellerbrant, medan regeringen representerades av statsminister Ulf Kristersson, migrationsminister Maria Malmer Stenergard och statssekreterare Per Claréus, enligt Expressens uppgifter.

Flera tjänstemän ska även ha deltagit på mötet, där man från SD:s sida ska ha förmedlat hur allvarligt man ser på den långsamma takten, och att SD:s stöd till regeringen beror på huruvida regeringen levererar på det som utlovats i Tidöavtalet.

Från Moderaternas sida uppger man att reformerna i fråga är lika viktiga för partiet som de är för SD.

– Vi vet att migrationsfrågan är jätteviktig för SD, men det är den för oss också, och vi släpar inte benen efter oss, säger en regeringskälla knuten till Moderaterna till Expressen.

Expressen uppger emellertid även att det från M-håll finns en kritik mot att migrationsutredningen, som leds av den tidigare SD-tjänstemannen Josephine Boswell, är för ”abstarkt”.

Läs även: SD stormar fram i DN/Ipsos – fortsatt flopp för M

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag