Uppgift: Saudisk kvinnorättskämpe frisläppt från fängelse

Den saudiska kvinnorättskämpen Loujain al-Hathloul. Bild: Emna Mizouni
  • Torsdag 11 feb 2021 2021-02-11
E-post 128

SAUDIARABIEN Saudiska myndigheter har frisläppt kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul från fängelse, uppger Human Rights Watch. Al-Hathloul ska ha släppts på onsdagen enligt sajten, men ska fortfarande ha reseförbud och villkorlig dom, vilket innebär att hon kan fängslas igen om hon gör något de saudiska myndigheterna anser brottsligt.

Al-Hathloul har varit fängslad sedan hon greps i maj  2018, och dömdes i december 2020 av en saudisk terrorist-domstol till fem år och åtta månaders fängelse för anklagelser kopplade till hennes fredliga aktivism.

Två år och tio månader av domen har upphävts. Enligt Human Rights Watch ska al-Hathloul ha utsatts för bland annat tortyr och isolering.

– Loujain al-Hathlouls felaktiga fängslande har tagit slut, men hon är fortfarande inte fri. När al-Hathloul förbjuds att resa och hotas med mer fängelse om hon inte håller tyst, fortsätter hennes situation vara ett flagrant rättsövergrepp, säger Adam Coogle, chef för Mellanöstern på Human Rights Watch.

Läs även: Fängslad saudisk kvinnorättskämpe vägrar förneka tortyr

Al-Hathloul och andra saudiska aktivister har förespråkat ett slut på diskrimineringen av kvinnor i Saudiarabien inklusive ett avskaffande av systemet med manligt förmyndarskap och förbudet för kvinnor att köra bil.

Saudiska myndigheter grep al-Hathloul och andra framstående saudiska kvinnorättsaktivister i maj 2018, bara veckor innan landet avskaffade förbudet för kvinnor att köra bil. Gripandena blev också början på ett undertryckande av den saudiska kvinnorörelsen.

Läs även: Skrev om dotterns tortyr i saudiskt fängelse – stängdes av från Twitter

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag