Uppgifter: Brittisk tv-licens kommer avskaffas – blir frivilligt att betala BBC

Boris Johnson signerar avtalet om att lämna EU. Bild: UK Prime Minister/OGL 3
  • Söndag 16 feb 2020 2020-02-16
E-post 5045

Storbritanniens konservativa premiärminister Boris Johnson, som vann en jordskredsseger mot Labour i valet i december, planerar att finansieringen av BBC ska bli frivillig enligt uppgifter.

Enligt uppgifter till Sunday Times planerar Johnsons regering att avskaffa licensavgiften som idag finansierar BBC, och ersätta den med en prenumerationsavgift för de som faktiskt tar del av BBC:s utbud.

– Vi bluffar inte om licensavgiften. Vi har en konsultering och vi kommer slå till. Det kommer bli en prenumerationsmodell, säger källan till Sunday Times och fortsätter:

– De har hundratals radiostationer, de har alla dessa tv-kanaler och en stor websajt. Det hela behöver en massiv nedskärning. De borde ha ett par tv-kanaler, några radiostationer, en rejält nedtonad närvaro på internet och lägga ned mer pengar på World Service som ingår i kärnuppdraget.

Läs även: Partierna överens: Alla ska tvingas betala tv-skatt

Enligt förslaget skulle BBC dra ned på antalet tv-kanaler och sälja större delen av sina radiokanaler. Journalister på BBC skulle dessutom förbjudas att ta andra välbetalda uppdrag.

– Det är en skandal att människor som skapat sig ett varumärke på det offentligas bekostnad ska ge sig själva ännu mer finansiella och personliga fördelar,  säger en källa till Sunday Times.

Läs även: Söder om TV-skatten: ”Mår allvarligt illa”

BBC:s stadga kommer omförhandlas nästa gång år 2027. I Sverige avskaffades systemet med tv-licens 2019, men ersattes istället av en skatt.

Men till skillnad från hur licensen fungerade i Sverige tidigare är britter skyldiga att betala licens till BBC även om de streamar innehåll från andra leverantörer, till exempel Youtube, på dator, platta eller telefon.

Läs även: M bakom tvingande skattefinansiering av SVT och SR – får stenhård kritik

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag