Uppgifter i förhör: Terrordåd har planerats i bland annat Örebro och Stockholm

Polishuset i Örebro. Foto: Faksimil Google Maps.
  • Onsdag 7 jun 2017 2017-06-07
E-post 689

ÖREBRO En 34-årig örebroare, tidigare misstänkt för terrorism, bedrägeri och finansiering av terrorverksamhet, har i förhör vittnat om att det planerats attacker mot svenska städer, bland annat Örebro och Stockholm. Han ska även gett SÄPO information om vem i Örebro som rekryterar till Islamiska Staten samt vilka som skulle ansvara för de planerade terroristattentaten mot Sverige.

En 34-årig örebroare som tidigare varit misstänkt för terrorism har i förhör uppgett att Islamister planerat att genomföra terrordåd i bland annat Stockholm och Örebro. Det rapporterar P4 Örebro.

34-åringen har tidigare stått åtalad i en omfattande bedrägerihärva tillsammans med en 32-åring. De båda männen har tidigare varit misstänkta för terrorism och SÄPO utredde deras kopplingar till Islamiska Staten.

Misstankarna som riktades mot männen var att bedrägeripengarna, som uppgick till en halv miljon kronor, skulle ha finansierat IS terroristverksamhet. I brist på bevis lades dock ärendet ner.

2015 begav sig 34-åringen tillsammans med andra örebroare ner till terroristorganisationen Islamiska Staten i Syrien. Det var i samband med resan som han blev misstänkt för att ha begått bedrägerier.

LÄS ÄVEN: Svensk-kurdisk operation i Syrien: Gripit två IS-medlemmar

När han togs in till förhör berättade han att det planerats terrorattentat mot flera svenska städer, bland annat Örebro och Stockholm.

Han pekade också, för SÄPO, ut vem i Örebro som rekryterar till Islamiska Staten samt vilka som skulle ansvara för de olika attackerna mot svenska städer.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp finner förhörsuppgifterna intressanta.

– Det är ju intressant att han hävdar det i förhören och jag tror att det är definitivt någonting som Säkerhetspolisen och polisen har tvingats följa upp. Om det är sant eller inte är svårt att veta, säger Magnus Ranstorp till P4 Örebro.

SÄPO vill inte kommentera uppgifterna överhuvudtaget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag